Gemeente Almere

Frits Huis legt wethouderschap neer

Wethouder Frits Huis (Leefbaar Almere) heeft besloten zijn wethouderschap in te ruilen voor het raadslidmaatschap van de fractie van Leefbaar Almere. Aanleiding voor dit besluit is het vertrek van raadslid René van Gellekom uit dezelfde fractie. Huis wil hiermee voorkomen dat de vrijkomende zetel in handen komt van de Participatie Partij.

Huis geeft aan de coalitie van Leefbaar Almere, PvdA, VVD en Groen Links de resterende raadsperiode vanuit de raad te willen ondersteunen. Hij is bereid daarvoor zijn persoonlijk belang ondergeschikt te maken aan de belangen van zijn partij.

Ik woon 30 jaar in deze stad, die gaat voor alles, aldus Huis in zijn verklaring aan de raad. De exacte datum dat Huis zijn raadszetel zal innemen is nog niet bekend. Volgens de Gemeentewet moet hij zijn wethouderschap neerleggen op het moment dat hij wordt geïnstalleerd als raadslid.

Burgemeester Jorritsma heeft namens het college aangegeven het besluit van Huis te betreuren, maar wel te respecteren. Het college gaat tot de verkiezingen volgend jaar maart door met zes wethouders en beraadt zich nog op een nieuwe portefeuilleverdeling.

Fractievoorzitter Rob Beuse (PvdA) heeft namens de coalitiepartijen zijn waardering uitgesproken over het besluit van Huis: Ik zie dit als een investering in het gezamenlijke voornemen van de coalitie om de streep te halen. Daar hebben wij respect voor.

Huis (1950) is wethouder sinds 2002 en heeft de portefeuilles Sport, Welzijn, Cultuur en Volkshuisvesting.