NEN


Nieuwe normen voor geluidproductie afvalwaterinstallaties

Delft - Het Bouwbesluit stelt grenzen aan de hoeveelheid geluid die afvalwater-installaties maken. Daarom is het belangrijk om producten en materialen te kunnen vergelijken. Met de nieuwe Europese norm NEN-EN 14366 "Laboratoriummetingen van geluid van afvalwaterinstallaties" kan dat.

NEN, het centrum van normalisatie, heeft een norm uitgegeven waarin staat hoe het geluid van afvalwaterinstallaties moet worden gemeten in een laboratoriumopstelling. De resultaten kunnen worden gebruikt voor het vergelijken van producten en materialen.

Het gaat zowel om contactgeluid als luchtgeluid, omdat leidingen zowel ingestort voorkomen als opgehangen aan beugels. In principe kunnen alle materialen, zoals PE, PVC en vezelcement worden getest. Het gaat om systemen met natuurlijke ventilatie en een maximale diameter van 150 mm.

Om goede testresultaten te krijgen wordt bij de testopstelling gelet op de plekken die de meeste lawaai veroorzaken, zoals bochten en aansluitingen.

De norm is bedoeld voor akoestische bureaus en voor producenten en afnemers van afvalwaterleidingen en -hulpstukken.

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: mw. ir. Annet van der Horn, (015) 26 90 286, annet.vanderhorn@nen.nl