Verbond van Verzekeraars

Nieuwe spelregels voor letselschade

Het Centrum voor Aansprakelijkheidsrecht (onderdeel van de Universiteit van Tilburg) heeft een conceptgedragscode ontwikkeld om de afhandeling van letselschadezaken zo goed mogelijk te laten verlopen. De code moet voor slachtoffers, slachtofferorganisaties, belangenbehartigers, medisch adviseurs en verzekeraars gelden.

Onderzoek laat zien dat de problemen bij de afwikkeling van letselschade onder meer ontstaan doordat het proces van informatieverzameling en onderhandeling ongestructureerd verloopt. Het Centrum voor Aansprakelijkheidsrecht heeft zich daarom gebogen over de vraag hoe dat proces beter kan verlopen. Hoogleraar Maurits Barendrecht, die de leiding heeft over het onderzoek, concludeerde al snel dat een gedragscode kan bijdragen aan een sneller en beter verloop van de schadeafhandeling. De afgelopen maanden heeft hij in overleg met verzekeraars, belangenbehartigers en slachtoffers, en bijvoorbeeld ook met het Verbond de spelregels voor deze Gedragscode Behandeling Personenschade uitgewerkt.

In de code wordt gepleit voor objectieve criteria als richtpunt voor schadevergoedingen. Daarnaast wordt voorgesteld dat verzekeraars en belangenbehartigers van de slachtoffers via een gezamenlijk behandelplan informatie verzamelen, waartoe het slachtoffer ook toegang heeft. Op die manier kan hij van dag tot dag de stand van zaken volgen. Verder wordt gepleit voor streeftermijnen waarbinnen bepaalde zaken moeten worden afgehandeld.

Verbond positief
De gedragscode is ter commentaar voorgelegd aan het Nationaal Platform Personenschade, met het verzoek om ook te kijken hoe de code het beste kan worden geborgd en onderhouden. Het Verbond en het Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV), maar ook andere betrokken partijen, zullen zich de komende maanden buigen over de concepttekst. Het Verbond en het PIV zijn in een eerste reactie positief. We vinden het vooral goed dat de gedragscode niet alleen voor verzekeraars, maar voor alle betrokkenen geldt. Zo kun je duidelijke afspraken maken over procedures en termijnen waar iedereen achterstaat, aldus Ernst Pompen van het Verbond. Wel is het volgens hem belangrijk dat álle partijen zich aan de code conformeren. We hebben inmiddels vernomen dat niet iedereen de code straks zal onderschrijven en dat is betreurenswaardig. Deze code heeft alleen zin als er een breed draagvlak voor is.
Het Centrum voor Aansprakelijkheidsrecht komt dit najaar met een herziene tekst, op basis van het commentaar. De conceptgedragscode kan worden gedownload via http://rechten.uvt.nl/normering.

Verzekerd!, juni 2005