Gemeente Geertruidenberg


Kom meepraten over uw wijk!

De gemeente start dit jaar met het opzetten van wijk- en buurtbeheer. In juni organiseren we daarom wijkbijeenkomsten voor alle inwoners van onze gemeente. Op deze avonden willen wij graag met u van gedachten wisselen over wat er nog beter kan om de leefbaarheid in uw woonwijk te vergroten. Bij uw gemeentekrant zat een uitnodiging met informatie over de wijkbijeenkomst in uw buurt.

Wat is wijk- en buurtbeheer?

Kortgezegd: wijk- en buurtbeheer is het gezamenlijk verbeteren van de woonomgeving door bewoners en officiële instanties. Dat samen denken, praten en beslissen over de buurt kan variëren van de keuze voor de boomsoort in het nabijgelegen park tot het opnieuw betegelen van het voetpad, het bestrijden van vandalisme of het beveiligen van woningen. Maar ook het sociale woon- en leefklimaat (zeg maar hoe u met uw buren en andere wijkbewoners omgaat) valt onder wijk- en buurtbeheer. In feite bepaalt u als bewoner wat wijk- en buurtbeheer is. U woont immers in deze wijk en weet precies wat er leeft en wat er verbeterd of veranderd kan worden. Wijk- en buurtbeheer is uw mogelijkheid om die dingen gedaan te krijgen! Door actief mee te denken en mee te werken, kunt u uzelf en de buurt van dienst zijn.

Waarom wijk- en buurtbeheer?

Wijk- en buurtbeheer is nodig, omdat wij denken dat velen van u goede ideeën over uw buurt hebben. Wij willen u graag de mogelijkheid geven om die ideeën ook echt naar voren te brengen. Als u zich als bewoner medeverantwoordelijk voelt voor uw woonomgeving, uw buren en het leven in het dorp, bepaalt dat de goede sfeer in de wijk. Betrokkenheid en belangstelling voor uw omgeving zijn belangrijk. Maar zoiets ontstaat niet vanzelf! Samen moeten we de handen uit de mouwen steken. Nadenken over veranderingen, ideeën aandragen. Dat gebeurt nu nog te weinig. We moeten meer naar elkaar luisteren. En dat kost moeite. Maar de beloning is duidelijk zichtbaar: door samen te denken en praten over de buurt ontstaan betere sociale contacten. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat we door te overleggen ook in de toekomst een woonomgeving houden waarop we met z'n allen trots kunnen zijn!

Wie doen er mee?

Belangrijke partners in dit proces zijn: de gemeente, de politie, Woningstichting Geertruidenberg (WSG), woningbouwvereniging Volksbelang en het maatschappelijk werk (Trema). Deze organisaties werken samen om het woon- en leefklimaat in onze gemeente zo optimaal mogelijk te maken. Maar de belangrijkste partij bent u als bewoner! Iedereen die wil meewerken kan gewoon één van de wijkbijeenkomsten bezoeken.

Hoe gaan we het doen?

In de wijkbijeenkomsten inventariseren wij wat er leeft in de wijken. Kijkt u in uitnodiging die u bij uw gemeentekrant van 3 juni heeft ontvangen voor informatie over de bijeenkomst in uw wijk! Deze inventarisaties van wensen, plannen en ideeën zullen de basis gaan vormen van de uiteindelijke wijkplannen. De financiële mogelijkheden van de deelnemende instanties en uw voornaamste wensen bepalen wat wel en niet kan worden gerealiseerd. Uiteraard worden de wijkplannen in nauwe samenspraak met u geschreven. Hiervoor vinden in het komende jaar diverse bijeenkomsten plaats en uiteraard wordt u via de gemeentekrant op de hoogte gehouden van de stand van zaken.

Contact

Meer weten over wijk- en buurtbeheer in de gemeente Geertruidenberg? Neem dan contact op met de coördinator wijk- en buurtbeheer, Claudia van Dongen. Zij is te bereiken onder telefoonnummer 0162-579691 of via e-mail: c.vandongen@geertruidenberg.nl

Voor meldingen van gebreken of overlast in uw omgeving kunt u contact opnemen met de meldingenlijn: 0162-579579. U kunt ook een meldingsformulier invullen op deze website: meldingsformulier.