Gemeente Leeuwarden



GSB-enquête: inwoners gehecht aan hun stad

Bron: Gemeente Leeuwarden (03-06-2005)

Eind 2004 is de leefbaarheid- en veiligheid vragenlijst van het Grotestedenbeleid (GSB) afgenomen onder ruim 1700 bewoners van 18 jaar en ouder in Leeuwarden.
De resultaten van deze interviews geven aan dat op het gebied van leefbaarheid (voorzieningen, onderhoudsstaat, woonkwaliteit) Leeuwarden ten opzichte van andere gemeenten van vergelijkbare omvang een bovengemiddeld leefbare stad is. Leeuwarders blijken duidelijk bovengemiddeld gehecht te zijn aan zowel stad als de eigen buurt.

Met betrekking tot veiligheid scoort Leeuwarden veelal gemiddeld. Echter op factoren als bedreigingen of mishandelingen en fietsendiefstal scoort Leeuwarden iets slechter dan het gemiddelde. Studenten blijken duidelijk meer dan gemiddeld slachtoffer te worden van fietsendiefstal en ook wat vaker slachtoffer te zijn van bedreiging.

Het veiligheidsgevoel van de bewoners in Leeuwarden verbeterde volgens de 'GSB-enquête' licht. Het aantal autodelicten daalde. Die daling bij autodelicten blijkt ook uit de AD-misdaadmeter, die geregistreerde criminaliteit als invalshoek heeft.