Gemeente Leeuwarden



* column dales 3 juni
26KB | DOC

Column burgemeester: help mee aan lokaal bestuur

Bron: Gemeente Leeuwarden (03-06-2005)

Burgemeester Geert Dales spreekt regelmatig columns uit op Radio 1. Vrijdag 3 juni was hij om 16.20 uur met onderstaande column te gast bij NCRV's 1 op de middag.

Help mee om het lokale bestuur sterk te maken

Ik behoor tot degenen die ja hebben gestemd bij het referendum over de Europese grondwet. Mij beviel vooral de manier waarop in dat grondwettelijk verdrag het subsidiariteitsbeginsel was geregeld. Het is een goede zaak dat de Europese Unie zich beperkt tot taken die de lidstaten zelf niet of minder goed kunnen vervullen. Een hoger schaalniveau is lang niet altijd goed.

Het subsidiariteitsbeginsel kan ook goed worden toegepast op de binnenlandse bestuurlijke verhoudingen. Dan gaat het over de vraag of we iets op de schaal van de landelijke, de provinciale of de lokale overheid moeten regelen. Ik ben voor zoveel mogelijk bestuurstaken op het laagste, dus lokale niveau. Daar is de afstand tussen burger en bestuur het kleinst. Daar kunnen de burgers, als zij dat willen, er bovenop zitten via inspraak, burgerinitiatieven en het rechtstreekse contact met raadsleden en bestuurders. Kom daar in den Haag maar eens om!

De Wet Werk en Bijstand en de komende Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning zijn prima voorbeelden van hoe verantwoordelijkheden op het juiste bestuurlijke niveau worden neergelegd. Wie weet er nu beter wat lokaal kan en nodig is dan de lokale politiek?

Maar dan moet wel zeker zijn dat de lokale bestuurskracht de steeds groter wordende verantwoordelijkheden en bijbehorende financiële risico's aan kan. Meer lokaal bestuur vraagt ook meer lokale bestuurskracht. Daartoe moet er nog wel wat veranderen. In de eerste plaats moet het aantal gemeenten omlaag. Bestuurlijk Nederland is te versnipperd. Gemiddeld genomen heeft het lokale bestuur een te kleine schaal. Gemeenten van een paar duizend of tien, vijftienduizend inwoners zijn vaak onvoldoende toegerust voor de groter wordende taken. Er heerst bestuurlijke koudwatervrees om hierover te beginnen, maar het moet wel. Nederland heeft ruim 12.000 gemeentelijke bestuurders en raadsleden op 16 miljoen inwoners. Dat is echt heel erg veel.

In de tweede plaats moet er meer ruimte komen voor lokale belastingen. Lokale autonomie en een substantieel eigen belastinggebied zijn met elkaar verbonden. De opbrengst uit lokale belastingen is in Nederland relatief klein. Ook hier heerst koudwatervrees om dat te vergroten, want gemeenten zouden de burgers al het vel over de oren halen. Dat is ten eerste feitelijk onjuist en ten tweede is het leuke nu juist dat als het te gek wordt die burger zijn bestuurders en volksvertegenwoordigers wel tot de orde zal roepen. Uitbreiding van lokale belastingen mag overigens nooit leiden tot lastenverhoging. Daarom moeten de nationale belastingen omlaag.

In de derde plaats moet er meer bereidheid komen om mee te doen in de gemeentepolitiek. Het kost iedere keer weer de grootste moeite om voldoende gekwalificeerde raadsleden en bestuurders te vinden. Ze worden nu gezocht, voor de verkiezingen van maart 2006. Vanaf de zijlijn kritiek leveren mag, moet zelfs, maar is ook gemakkelijk. Wie zelf de handen uit de mouwen steekt heeft pas echt recht van spreken. Help dus mee om het lokale bestuur sterker te maken!

Geert Dales, burgemeester van Leeuwarden