Gemeente Leeuwarden

Stadsring Leeuwarden

Overeenkomst Stadsring Leeuwarden ondertekend

Bron: ICT Center (03-06-2005)

Op dinsdag 23 november heeft Sjoerd Tolsma, plaatsvervangend directeur AZ, de mantelovereenkomst getekend voor het gebruik van de StadsRing Leeuwarden, met Fokke Martini, Directeur ICT Center Friesland.

Waarvoor gebruikt de gemeente de StadsRing? Om kosten te besparen en efficiënter te kunnen werken, gebruiken alle vestigingen van de gemeente één netwerk. Dit netwerk wordt gekoppeld via de StadsRing. Op termijn zijn er veel meer toepassingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld camerabeveiliging, telewerken en teleconferencing. En koppelingen met andere organisaties in de stad: het geboorteloket in het MCL (waar ouders aangifte kunnen doen van hun kind) is daar een voorbeeld van. Ook wordt er in de Schepenbuurt draadloos internet geboden door SWL, die dat inkoopt bij een gebruiker van de Stadsring (MJInternet).

Wie is eigenaar?
De gemeente zelf. Echter, voor álle gebruikers, dus ook de gemeente, gelden dezelfde voorwaarde en vergoedingen, dus betaalt ook zij ervoor. Net als de gemeente zelf ook moet betalen voor andere (gemeentelijke) voorzieningen.

Wat is de rol van ICT Center Friesland? Het beheer en de exploitatie van de glasvezels wordt verzorgd door ICT Center Friesland (voorlopig; binnenkort neemt de Stichting Beheer Stadsring Leeuwarden dit over). De gemeente verhuurt de StadsRing aan deze beheersorganisatie. ICT Center was ook projectleider voor de aanleg.

Aanleiding voor het initiatief om zelf een Stadsring aan te leggen: Infrastructuur is belangrijk voor een goede economische en maatschappelijke ontwikkeling. Naast de traditionele infrastructuur - wegen, water, spoor - wordt de transportweg voor digitaal verkeer steeds belangrijker voor bedrijven, instellingen en huishoudens. Het rijk verwacht dat `de markt' zal zorgen voor de aanleg van toekomstvaste data-infrastructuur.
De `markt', de telecomsector, beperkt zich echter tot kansrijke regio's en verbindingen daartussen, waardoor grote regionale verschillen in voorzieningen en prijzen ontstaan. Leeuwarden had een sterk versnipperd, gemonopoliseerd netwerk, ongeschikt voor de gewenste ontwikkelingen. Dit betekende een achterstand ten opzichte van andere regio's. Daarom is besloten om zelf een basisstelsel van glasvezelringen aan te leggen, de Stadsring Leeuwarden. Er is landelijk veel belangstelling voor de aanpak van Leeuwarden, die voorop loopt bij de uitrol van `open' breedbandige infrastructuur: Leeuwarden was de eerste stad die een eigen open StadsRing aanlegde.

Geen `rondje om de Oldehove'
De Stadsring is in eerste instantie de drager voor het lokale verkeer. Er zijn echter ook al aansluitingen over de stadsgrenzen gerealiseerd. Doel van de gemeente is immers optimale ontsluiting naar nationale en internationale hoofdaders (backbones). Ontsluiting naar Harlingen en Amsterdam (en vandaar via de Internet Exchange AMS-IX wereldwijd) is vorig jaar al gerealiseerd. De ontsluiting via een eigen Friese Internet Exchange (FR-IX) naar o.a. Amsterdam en Groningen wordt momenteel voorbereid. Met de provincie wordt overlegd over uitbreidingen van het netwerk in de regio.

Aansluitingen op de Stadsring
Per maart 2005 zijn zo'n 70 locaties op de Stadsring aangesloten (onder andere van de gemeente Leeuwarden, de drie Hogescholen, Zorggroep Noorderbreedte, Scholengemeenschap Piter Jelles, Tresoar, Essent, Fiberworld, MJ Internet).

Meer informatie: www.ictcenter.nl/breedband