Bond van Nederlandse Architecten
Amsterdam, 3 juni 2005

Het Boekelse experiment verdient steun

Afhandeling bouwvergunning kan veel sneller

Een bouwvergunning kan veel sneller worden afgehandeld als dat gebeurt met de hulp van een gecertificeerde architect. De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) steunt dan ook van harte het initiatief van de gemeente Boekel om zon snelle afhandeling mogelijk te gaan maken.

Het verkrijgen van de bouwvergunning is nu een zaak van weken en kan zelfs drie maanden in beslag nemen. De gemeente Boekel wil dat een enkel bezoek aan het gemeentehuis volstaat. Voorwaarde is dat een gecertificeerde architect bij de bouwaanvraag is ingeschakeld. Deze architect is er verantwoordelijk voor dat het bouwplan voldoet aan de bouwregelgeving. Het bouwplan wordt dan niet meer nog eens door de gemeente getoetst, zoals nu gebruikelijk is.

Deze wijze van werken is volgens de BNA een concrete bijdrage aan de deregulering waarmee procedures van hun stroperigheid worden ontdaan. In de voorgenomen aanpak wordt effectief gebruik gemaakt van de deskundigheid van de professioneel werkende architect. De bouwende burger en de gemeente plukken daarvan de vruchten.

Landelijke regeling gewenst

De BNA pleit voor een landelijke regeling, want het is niet wenselijk dat gemeenten hieraan naar eigen inzicht invulling geven. Het Ministerie van VROM zou dit initiatief als pilot moeten laten aansluiten bij de landelijke praktijkproef gecertificeerde bouwbesluittoets. De BNA is graag bereid aan de uitwerking van het initiatief een bijdrage te leveren.

Er zijn wel nog wat hindernissen te overwinnen. Zo ontbreekt een wettelijke grondslag voor het initiatief. Dat roept vragen op over de rechtsbescherming.

Certificering architecten

De certificering van architecten moet volgens een gewaarborgde procedure verlopen. De architect moet weten waar hij aan toe is, zo dient er een beroepsmogelijkheid te zijn. Dit pleit voor een landelijke regeling, bijvoorbeeld in de vorm van een formeel vastgestelde beoordelingsrichtlijn (BRL) voor de certificering van architecten.
De BNA benadrukt dat een twee sporenbeleid aangaande de bouwvergunningsaanvraag mogelijk moet blijven. Een gemeente moet niet alleen de mogelijkheid van een gecertificeerde toets door architecten bieden, maar dient ook in staat te zijn op de traditionele manier aangevraagde bouwvergunningen te behandelen en te toetsen.