Ingezonden persbericht


Persaankondiging

Nijmegen, 31 maart 2005

Susan Neiman houdt Thomas More Lezing 2005

Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit heeft Susan Neiman uitgenodigd voor de Thomas More Lezing 2005. Op vrijdag 3 juni om 15.00 uur spreekt zij in de Rode Hoed te Amsterdam de Thomas More Lezing uit met de titel Before the Gallows: Heroes in the Face of Evil. Na de lezing interviewt Bas Heijne haar. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de website www.ru.nl/soeterbeeckprogramma of via (024) 361 55 55.

De Amerikaans-joodse filosofe Susan Neiman brak internationaal door met haar studie Het kwaad denken. Een andere geschiedenis van de filosofie. Zij stelt dat het probleem van het kwaad - of het nu in filosofische of theologische termen wordt gesteld - in wezen de vraag is of de wereld te begrijpen is. In de Thomas More Lezing 2005 laat zij zien hoe de menselijke waardigheid zich ontwikkelt in confrontatie met het kwaad. Hierbij baseert zij zich op de filosofie van Immanuel Kant en de biografie van Thomas More.

Bas Heijne is schrijver en journalist voor NRC Handelsblad en won de AKO-literatuurprijs 2000 voor de essaybundel De wijde wereld. In 2005 ontvangt hij de Henriëtte Roland Holst-prijs voor de essaybundel Hollandse toestanden.

Eerder spraken de filosofen Gianni Vattimo, Peter Sloterdijk, Michael Ignatieff, Alain Finkielkraut en John Gray de Thomas More Lezing uit. De Thomas More Lezing heeft telkens een filosofisch thema waarbij religieuze en politieke aspecten een belangrijke rol spelen.