Universiteit van Amsterdam

Mogelijkheden van gentherapie tegen chronische ontstekingsziekte veelbelovend


Promotie Geneeskunde


vrijdag 3 juni 12.00 uur

Het syndroom van Sjögren (SS) is een chronische ontstekingsziekte waarbij vooral de traan- en speekselklieren zijn aangedaan. De belangrijkste klachten zijn droge ogen, een droge mond en vermoeidheid. SS wordt net als andere auto-immuunziekten behandeld met eiwitten die het immuunsysteem beïnvloeden. Kok onderzocht de mogelijkheden voor gentherapie met behulp van een gemodificeerd verkoudheidsvirus (adenovirus) bij muizen. Deze lijken veelbelovend. Om de strategie naar mensen te kunnen vertalen is echter meer kennis nodig van de interactie tussen de gebruikte vector (het adenovirus) en de gastheer, en van technieken om genexpressie te reguleren.

M.R. Kok: Use of localized gene transfer to develop novel treatment strategies for the salivary component of Sjögren s syndrome. Promotor is prof. dr. P.P. Tak.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.