PERSBERICHT - 2005-05-20

Oldenburg en Groningen op maritieme wijze verbonden

Zeilen van stad naar stad

Vanaf begin juni is het vier keer mogelijk om met een historische zeilboot van Oldenburg naar Groningen of van Groningen naar Oldenburg te zeilen. In een week vaar je via acht havens van de ene stad naar de andere.

Vanuit Groningen kan dit op twee manieren. Of je gaat aan boord in Groningen en vaart via het Lauwersmeer naar de Waddenzee op weg naar Borkum, Nordeney, Langeoog en Wangeroog. Hier kom je steeds tijdig aan om in alle rust de eilanden te verkennen. Voorlaatste haven is Bremerhaven waarna de reis eindigt in Oldenburg. Vanuit Oldenburg kun je dan per bus, de Oldenburg Express, terug naar Groningen. Dezelfde reis kan ook omgekeerd gemaakt worden, dus eerst met de bus naar Oldenburg en dan aan boord om een week later weer voet aan wal te zetten in Groningen.

De beschikbare historische zeilschepen zijn volledig gerestaureerd en zodanig omgebouwd dat passagiers comfortabel mee kunnen zeilen. Aan boord is een salon, slaapkajuiten, en natuurlijk een kombuis, van waaruit de scheepskok voor het lichamelijke welzijn van de gasten en bemanning zorgt.

Het idee om Groningen en Oldenburg op deze wijze te verbinden is in Oldenburg ontstaan bij een stel gepassioneerde watersportvrienden die op de hoogte waren van het bestaan van de historische Nederlandse zeilschepen en graag wat meer levendigheid (terug) wilden zien in de haven van Oldenburg. Omdat Groningen daarnaast de partnerstad van Oldenburg is en ook goed per schip bereikbaar, ligt het voor de hand beide steden met zeilschepen te verbinden.

Zo krijgen de Oldenburger passagiers de kans om de stad Groningen en de Groningers om Oldenburg wat beter te leren kennen. Bovendien reist men samen wat ook een leuke manier kan zijn om elkaar beter te leren kennen.

De data zijn de volgende:
Groningen - Oldenburg: vrijdag 3 tot vrijdag 10 juni Oldenburg - Groningen: zaterdag 11 tot vrijdag 17 juni Groningen - Oldenburg: vrijdag 17 juni tot vrijdag 24 juni Oldenburg - Groningen 25 juni tot vrijdag 1 juli

Voor meer informatie kan men terecht op www.city-sailing.nl