Museon Den Haag

27 mei 2005

Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Julie Verhoeff (jverhoeff@museon.nl)

070-3381421 of 0616578515 / 070-3381432

Indische Zomer in het Museon

Pret Achter Prikkeldraad: momenten van ontspanning en troost in Japanse interneringskampen

Een tentoonstelling met unieke tekeningen en prenten uit eigen collectie.

3 juni tot en met 11 september 2005

Indische Zomer in het Museon

Tijdens de Indische Zomer in Den Haag besteedt het Museon met een tentoonstelling, bestaande uit unieke prenten uit eigen collectie, aandacht aan een wat minder bekend aspect uit de Japanse interneringskampen: amusement. Om de dagelijkse ellendige omstandigheden even te vergeten, vinden vele kampbewoners ontspanning en troost in muziek, zang, theater, cabaret of dans. De gevangenen creëerden ongelooflijk mooie optredens en hielpen zo elkaar door deze periode heen.

Postma Showgroep en Wim Kan

Zo was er bijvoorbeeld in het kamp Tjikoedapateuh een cabaret met de naam "Pret Achter Prikkeldraad", waarvan de initialen P.A.P. weer verwezen naar de waterige ochtendpap. De Postma Showgroep in Chungkai verzorgde elke vrijdag- en zaterdagavond een voorstelling. De medewerkers werden zoveel mogelijk vrijgemaakt van werk aan de spoorbaan, wel hadden ze allemaal een volledige dagtaak in het kamp, zoals bijvoorbeeld kampkok of masseur. En natuurlijk was er Wim Kan die voor de werkers aan de Birmaspoorweg optrad. Veel is verloren gegaan van deze optredens, maar een aantal affiches met aankondigingen van speciale revue's, tekeningen en liedteksten zijn bewaard gebleven.

Muziek uit de kampen

Veel mensen verloren zich in het componeren van liederen of het uit het hoofd noteren van bestaande klassieke of populaire muziekstukken. Ook werden op bestaande melodieën nieuwe passende teksten gemaakt over het leven in het kamp. Voor de tentoonstelling Pret Achter Prikkeldraad zijn verschillende liedteksten door Wouter Muller en Frank Deiman weer tot leven gebracht. De cd is te koop in de museumwinkel.

Ander tijdverdrijf

Schaken, bridgen of het spelen van een spelletje ganzenbord werd als een welkome afleiding gezien. Eerst moest dan wel het spel zelf gemaakt worden en gelukkig zijn er daar toch enkele van bewaard gebleven en nu ook in de tentoonstelling te zien.

Activiteiten(reserveren niet nodig)

Prikkelpraat;Herman Frank vertelt op boeiende wijze over het leven in een Japans kamp. Data: zondag 26 juni, 31 juli, 14 augustus, 4 september; aanvang: 14.00 uur.

'Oost-Indische Zomerdansen' dansdemonstratie door de Stichting Wisma Ulah Budaya.

Data: zondag 5 juni & 11 september; aanvang: 14.00 & 15.30 uur.

Muziek en cabaret in de Indische kampen; dia- en klanklezing door Frans Schreuder en Nadet Somers.

Datum: dinsdag 7 juni; aanvang 13.30 uur.

---

__________________
Bezoekersinformatie
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's), Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.
Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende
parkeergelegenheid, ook voor bussen.
Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
www.museon.nl z.o.z

Museon
Onder het motto 'Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op
het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving. Het Museon heeft ruim 70 medewerkers in vaste of tijdelijke dienst en
trekt jaarlijks circa 170.000 bezoekers.