Gemeente Haarlem


27 mei 2005

158/2005

Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Datum
Van
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer


Aanpassing planning inrichting openbare ruimte rondom Appelaar

Om de werkzaamheden voor de inrichting van de openbare ruimte rondom de Appelaar goed op elkaar af te blijven stemmen, is een aangepast uitvoeringsschema gemaakt.

De herinrichting van de openbare ruimte rondom de Appelaar is al zichtbaar op de Oude Groenmarkt die volledig opnieuw is ingericht en met een deel van het Spaarne waar nog volop wordt gewerkt. De afstemming van deze werken is destijds met de omwonenden, bedrijven en gebruikers uitgebreid doorgesproken. Er wordt namelijk rekening gehouden met de bereikbaarheid van de Toneelschuur, Teylers Museum, Philharmonie, de festiviteiten in het gebied zoals Haarlem Leeft en Haarlem Jazz en uiteraard de belangen van bewoners en bedrijven.

De planning moet worden aangepast om een aantal redenen: de latere start van het hotel, de komst van eenrichtingsverkeer op het Spaarne en de omvang van de werken op het Spaarne die gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van bouw- en verhuisverkeer van en naar de rechtbank en de bouwplaats aan de Damstraat. Deze situatie ontstaat eind juni/juli wanneer tegelijkertijd het Spaarne tussen Damstraat en de Bakenessergracht en de Riviervischmarkt onderhanden wordt genomen en voor het verkeer wordt afgesloten. In dat geval moet al het bouwverkeer van en naar de Damstraat over 1 rijbaan over het Spaarne, tussen de Damstraat en de Korte Veerstraat.

Aangepast uitvoeringsschema
Het aangepaste uitvoeringsschema is als volgt:
- De aanpak van het gedeelte Spaarne tussen de Damstraat en de Bakenessergracht wordt uitgesteld. Met het werk wordt gestart als de Riviervischmarkt klaar is maar uiterlijk op 27 juni. Om te garanderen dat het werk gereed is op of voor 1 oktober wordt tijdens de bouwvakvakantie doorgewerkt.
- De aanpak voor de Riviervischmarkt wordt vervroegd en versneld.
- In week 22 (die start op maandag 30 mei) wordt het trottoir opgebroken om een kabel te leggen. Tijdens de werkzaamheden zijn woningen en bedrijven bereikbaar door middel van plankiers.
- Van 3 juni t/m 24 juni is de Riviervischmarkt niet bereikbaar voor verkeer.
- Het kruispunt Grote Markt-Riviervischmarkt-Jansstraat wordt in het weekeinde van 3 t/m 5 juni aangepakt. Vrijdag 3 juni vanaf 11.00 uur is er geen doorgaand verkeer meer mogelijk van de Smedestraat via de Grote Markt naar de Jansstraat.
Deze aanpassing van het uitvoeringsschema heeft als voordeel dat de afsluiting van de Riviervischmarkt wordt teruggebracht van 4,5 weken tot 3.
Daarnaast is de afsluiting van het kruispunt teruggebracht van 1 week tot een weekeinde.
- De aanpak van de hoek Riviervischmarkt/Klokhuisplein vindt plaats in de periode dat ook de Riviervischmarkt onderhanden wordt genomen tussen 3 juni en 24 juni. Hierover worden belanghebbenden nader geïnformeerd. Dit geldt eveneens voor de Lange Begijnestraat. Bij de aanpak van deze straat zal worden gestart met het deel voor de Philharmonie
- De Wijde Appelaarsteeg wordt ingericht tussen 3 juni en 27 juni.
- De Nauwe Appelaarsteeg is gereed op 1 juli.
- Met het Klokhuisplein wordt begonnen zodra het Spaarne geheel gereed is en de keten op het Klokhuisplein weg zijn.

Omleidingen en afsluitingen
Wegens de werkzaamheden aan de Riviervischmarkt zijn er volgende omleidingen en afsluitingen voor het verkeer:
- Vanaf vrijdag 3 juni 11 uur tot zondagavond 5 juni is de kruising Grote Markt-Jansstraat-Riviervischmarkt afgesloten voor verkeer. De Smedestraat is bereikbaar voor laden en lossen maar dan moet achteruit teruggereden worden.
- Vanaf vrijdag 3 juni tot en met 24 juni is de Riviervischmarkt wegens werkzaamheden niet toegankelijk voor het verkeer dat met borden wordt omgeleid.

---