Het Nederlandse Rode Kruis

30 mei 2005
Achterblijvers herdenken vermisten op 3 juni in Utrecht

De Nationale Dag van de Vermisten op vrijdag 3 juni a.s. biedt achterblijvers na vermissing een mogelijkheid om hun vermiste dierbaren ter herdenken. Elk jaar worden in Nederland zo'n 16.000 vermissingen bekend. Na 48 uur is zo´n 80% weer terecht. Sommige vermisten komen lange tijd niet terug. Mensen die met zo´n langdurige vermissing te maken hebben, hebben het vaak erg moeilijk. Het Meldpunt Vermisten van het Rode Kruis biedt advies en steun.

Het laatste telefoontje
Een voorbeeld. Op 23 januari 2004 belt Evert den Hartog* (34) onderweg naar zijn vrouw Marlies* en hun dochtertje. Hij zal rond zeven uur thuis zijn. Het is het laatste telefoontje dat Marlies van hem ontvangt. Marlies slaat alarm en dezelfde ochtend vindt de politie Evert´s auto. Uitkammen van het gebied en oproepen in de media leveren niets op.

Marlies belt de week daarop de hulplijn van het Meldpunt Vermisten. Een Rode Kruis-vrijwilliger luistert en registreert. Met een checklist bekijken ze hoe Marlies nog kan zoeken. Ook geeft het Meldpunt Vermisten informatie over het regelen van praktische zaken.

Verdriet, woede en onmacht
Na vijf maanden rond de politie het onderzoek af. Duizend vragen komen in Marlies op: er is vast een ongeluk gebeurd. Maar waarom is hij dan niet gevonden? Een misdrijf? Wat moet ze haar dochtertje vertellen? Ze slaapt nauwelijks en kan zich moeilijk concentreren. Verdriet, woede en onmacht wisselen elkaar af.

Het Meldpunt stuurt Marlies de brochure ´Taal noch Teken´, over de begeleiding van achterblijvers. Marlies neemt het mee naar haar psycholoog en haar arbo-arts. Een vaste vrijwilliger van het Meldpunt belt in de maanden erna regelmatig en steunt Marlies. Ruim een jaar na de vermissing hoopt ze nog steeds op zekerheid, zodat ze aan de verwerking kan beginnen. Tot die tijd kan ze altijd bij het Meldpunt terecht op momenten dat zij het nodig heeft.

Herdenking van vermisten in Utrecht
Op vrijdag 3 juni organiseert het Meldpunt Vermisten van het Rode Kruis samen met de Vereniging Achterblijvers na Vermissing de zevende Nationale Dag van de Vermisten. Bij het monument voor vermisten in het Moreelse Park in Utrecht leggen familieleden van vermisten bloemen. De namen van de vermisten worden opgezegd. Voor meer informatie over deze dag bel 0800-VERMIST / 0800-83 76 478 of mail
meldpuntvermisten@redcross.nl

Meer informatie:

* Meldpunt Vermisten


* De namen van de betrokkenen zijn veranderd.