Waterschap Regge en Dinkel


30-05-2005 11:25

Rioolwaterzuivering Rijssen klaar voor de toekomst! Een project uit het wateractieprogramma Overijssel 2005
30-05-2005

RIJSSEN Verwerking van bijna twee keer zoveel afvalwater en een betere kwaliteit van het gezuiverde water door vernieuwde technieken: de positieve effecten van de modernisering van de rioolwaterzuivering in Rijssen.

Het waterschap Regge en Dinkel opent vrijdag 3 juni de zuivering in Rijssen en organiseert zaterdag 4 juni op de vernieuwde zuivering een open dag voor belangstellenden. De vernieuwing van de rioolwaterzuivering in Rijssen is één van de afspraken uit het wateractieprogramma Overijssel 2005.

Modernisering

De zorg voor goed oppervlaktewater is één van de belangrijkste taken van het waterschap. Medio jaren 90 bleek dat de rioolwaterzuivering in Rijssen niet meer kon voldoen aan de eisen van deze tijd. Er werden strengere Europese en landelijke normen voor waterkwaliteit geformuleerd en er ontstond een grotere aanvoer van bovendien sterker vervuild water. Daarom is in de eerste jaren van dit millennium de zuivering grondig aangepakt. Dit was een hele klus, omdat het zuiveringsproces intussen gewoon door moest gaan. Bestaande onderdelen op een bestaand terrein zijn ingepast in de nieuwste technieken. In samenwerking met de gemeente Rijssen-Holten en de gemeente Wierden is bovendien gewerkt aan een perfecte aansluiting van de vernieuwde zuivering en de gemeentelijke rioolwaterstelsels op elkaar. Via een persleiding wordt het rioolwater uit Enter (gemeente Wierden) naar de zuivering in Rijssen gebracht; hierdoor kan de zuivering in Enter worden gesloten en gesloopt.

De rioolwaterzuivering in Rijssen is nu klaar voor de toekomst. Niet alleen voldoet de vernieuwde rwzi aan de hedendaagse eisen, maar ze kan ook weer heel wat jaren mee.
Wateractieprogramma

De provincie Overijssel en de Overijsselse waterschappen tekenen jaarlijks een convenant: het wateractieprogramma. Hiermee geven partijen aan welke concrete acties zij in een bepaald jaar uitvoeren om de wateropgaven te realiseren. Ook wordt hiermee de samenwerking tussen de Overijsselse waterbeheerders tastbaar gemaakt. Er ligt een belangrijke gezamenlijke wateropgave, want heel Nederland, dus ook Overijssel, leeft immers met water! De modernisering van de rioolwaterzuivering Rijssen is een van de afspraken uit het wateractieprogramma 2005.

Programma op 3 en 4 juni

Opening op 3 juni

De openingshandeling, waarvoor bestuurders, betrokken aannemers en aanliggende bewoners zijn uitgenodigd, is op:

vrijdag 3 juni 2005

van 14.00 uur tot 16.00 uur

rwzi Rijssen

Oude Veerweg 4

Rijssen
Programma

* Ontvangst

* Openingshandeling

* Toespraken door:

Watergraaf mr. A.E. Verstand-Bogaert (waterschap Regge en Dinkel)

Burgemeester drs. mr. B. Koelewijn (gemeente Rijssen-Holten)
* Informeel samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje
* Rondleidingen over de zuivering voor belangstellende genodigden

Open dag op 4 juni

De open dag voor belangstellenden is op:

zaterdag 4 juni 2005

van 10.00 uur tot 16.00 uur

rwzi Rijssen

Oude Veerweg 4

Rijssen

Medewerkers van het waterschap leiden groepjes belangstellenden rond op het zuiveringsterrein. Ook voor de kinderen wordt er op het terrein een kleine activiteit georganiseerd.