Ingezonden persbericht


De Nederland Arabische Kring, afdeling Amsterdam organiseert De Nederland Arabische Kring, afdeling Amsterdam organiseert vrijdag 3 juni 2005 een avond over

DEMOCRATIE IN LIBANON met:

Jan Keulen Universitair docent journalistiek, was correspondent in het Midden-Oosten tijdens de Libanese burgeroorlog. Winnaar van de prijs voor de dagbladjournalistiek 1984.

Dyab Abou Jahjah Politicoloog uit Libanon, studeerde af aan de Katholieke Universiteit Leuven. Oprichter van de AEL en de Moslim Democratische Partij.

Arthur Blok Van 2001 - 2003 correspondent in Libanon, Syrie en Iran. Schrijft achtergrond reportages en analyses over het Midden-Oosten voor o.a. Planet Internet.

Paul Aarts Politicoloog en Midden-Oostenkenner, docent Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam.

Na de moord op Rafiq al Hariri raakte Libanon in crisis. Duizenden Libanezen gingen de straat op en eisten het aftreden van de pro-Syrische regering. Dit leidde vervolgens weer tot enorme tegen-demonstraties. Afgelopen zondag 29 mei vond de eerste ronde plaats van nieuwe parlementsverkiezingen. Hoog tijd om eens met een aantal deskundigen de Libanese democratie onder de loep te nemen.

Sinds Libanon onder Frans mandaat viel, kent het land een bijzondere politieke structuur, die langs confessionele lijnen loopt; dit om de positie van minderheden veilig te stellen. Zo moet de president altijd een Maronitische christen zijn. De premier moet uit de soennitische hoek komen en de voorzitter van het parlement is altijd een sjiiet. De zetelverdeling in het parlement is op dezelfde basis vastgelegd.

Er gaan stemmen op om het hele Libanese politieke bestel te herzien, omdat het niet als echte democratie wordt ervaren. Anderen lijkt het juist een goed idee om dit systeem te exporteren naar bijvoorbeeld Irak.

Aanvang : 20.15


Plaats : Ysbreker, Weesperzijde 23, 1091EC Amsterdam

Toegang : E 8,- NAK leden gratis

Informatie & reserveringen: Anita Resink 020 - 66 43 500