Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Rechtsgeleerdheid

30 mei 2005

Miniconferentie: Marokkaanse lieverdjes en politieke correctheid

Al geruime tijd kent de Nederlandse samenleving problemen in de omgang met Marokkaanse jongens. Zij terroriseren in groepjes de straten en vertonen hinderlijk crimineel gedrag. In het boek Marokkaanse Lieverdjes gaat auteur Hans Werdmölder uitgebreid in op deze problematiek en geeft hij aan de hand van voorbeelden en persoonlijke verhalen antwoord op de vragen die deze groep oproept. Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek vindt op vrijdag 3 juni aan de Universiteit Utrecht een miniconferentie plaats over de wijze waarop politieke correctheid wel of niet van invloed is (geweest) op het onderzoek onder etnische minderheden.

In zijn boek geeft Werdmölder tekst en uitleg over de achtergronden van het gedrag van de groep Marokkaanse jongens. Daarbij gaat hij onder meer in op de vraag hoe het mogelijk is dat een klein deel van de Marokkaanse jeugd zich op een manier gedraagt die in Marokko absoluut niet wordt getolereerd. Daarnaast laat Werdmölder zien waarom een aantal Marokkaanse jongeren radicaliseert en verstrikt raakt in de netten van radicale moslimfundamentalisten. Bovendien besteedt hij aandacht aan de vraag hoe de Marokkaanse gemeenschap reageert op de problemen in eigen kring. Hij gaat daarbij in op belangrijke begrippen uit de Marokkaanse cultuur, zoals religie, eer, schaamte en respect. Tevens suggereert hij een aantal oplossingen voor de problematiek die onze samenleving zo bezighoudt.

Conferentie Politieke correctheid en onderzoek etnische minderheden

De conferentie die op vrijdag 3 juni plaatsvindt, wordt georganiseerd door Uitgeverij Balans en de Onderzoekschool Rechten van de Mens van de Universiteit Utrecht. De conferentie gaat niet zozeer over het boek als wel over de wijze waarop politieke correctheid wel of niet van invloed is (geweest) op het onderzoek onder etnische minderheden. Inleiders zijn Paul Cliteur (hoogleraar Universiteit van Leiden), Jenny Goldschmidt (hoogleraar Universiteit Utrecht), Mohammed Sini (voorzitter Islam en Burgerschap en directeur Grootstedenbeleid ROC Midden Nederland) en Hans Werdmölder. De conferentie wordt voorgezeten door Cees Flinterman, directeur Onderzoekschool Rechten van de Mens van de Universiteit Utrecht. Na afloop is gelegenheid voor discussie met de zaal.

Criminoloog en antropoloog Hans Werdmölder (1951) is als universitair hoofddocent verbonden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Hij doet al ruim twintig jaar onderzoek onder Marokkaanse jongeren in Nederland en publiceerde eerder Van vriendenkring tot randgroep (1986) en Een generatie op drift (1990).

Conferentie "Politieke correctheid en onderzoek etnische minderheden" Op vrijdag 3 juni 2005 van 15.00 tot 17.00 uur. Lokatie: Faculty Club Universiteit Utrecht (Kanunnikenzaal), Achter de Dom 7 te Utrecht.

Publicatie Marokkaanse lieverdjes

Uitgeverij Balans, isbn 90 5018 686 6. Contactpersoon: Remco Volkers, (020) 5247580, r.volkers@uitgeverijbalans.nl (recensie-exemplaren beschikbaar).

Nadere informatie

Voorlichter Erszo Alfoldy, (030) 2537497, e.alfoldy@law.uu.nl of Johan Vlasblom, (030) 2534073, j.vlasblom@csc.uu.nl, bgg (030) 2539300.