Perdu

Programma juni Perdu Amsterdam

Vrijdag 3 juni
Het nieuwe alternatief:
een andere kijk op engagement en vernieuwing in de kunst Lokatie: Perdu: Kloveniersburgwal 86
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: 6/5 euro
Reserveren: 020 422 05 42
M.m.v: : Jeffrey Meulman, Nicoline Timmer, Jos Joosten, Chris Keulemans en Lizzy Timmers.

In september vorig jaar verscheen in Vrij Nederland een artikel van Jeffrey Meulman over 'een nieuwe avant-garde'. Deze avant-garde wordt gekenmerkt door 'een vriendelijke, open houding', een sterk gemeenschapsgevoel en een terugkeer naar persoonlijke theaterperformances. Nicoline Timmer signaleerde in een recent artikel in het tijdschrift Pampus het 'post-postmodernisme' in de literatuur. Dit wordt gekenmerkt door een schrijver die zijn lezers dwars door alle postmoderne codes heen, rechtstreeks aanspreekt. 'This thing I feel, I can't name it straight out but it seems important, do you feel it too?' Tussen deze twee verschijnselen bestaan overeenkomsten: het verlangen een gemeenschap te vormen, en de persoon van de kunstenaar die in zijn werk naar voren komt. Zou er daadwerkelijk sprake zijn van vernieuwing, mogelijk zelfs een nieuwe avant-garde? En is de term 'avant-garde' nog wel op zijn plaats? Aan tafel zit naast Meulman en Timmer Jos Joosten, die in zijn boek Onttachtiging juist schrijft over de teloorgang van het verschijnsel avant-garde. Gespreksleider is kunstenaar en journalist Chris Keulemans. Actrice Lizzy Timmers speelt een compilatie van de voorstelling 'Later Weiter', een voorstelling met een tekst die mogelijk kenmerken vertoont van 'post-postmodernisme'.

EN... VERDER IN DE MAAND JUNI:

Maandag 6 juni
Nieuwe Maandag
Aanvang 20.30 uur
Toegang: 4,50 euro

Het project Nieuwe Maandag biedt ambitieuze schrijvers van nieuwe theaterteksten de kans om hun teksten voor te leggen aan het publiek. Professionele acteurs lezen de teksten onder begeleiding van een regisseur. Na afloop van iedere lezing is er mogelijkheid tot reactie: opmerkingen, vragen, kritiek. Zo hopen we een plek te creëren waar schrijvers hun publiek ontmoeten en andere theatermakers kennis kunnen nemen van nieuw materiaal.

Dinsdag 7 juni
Typeface Timeline
Aanvang 20.00 uur
Toegang: 4 euro

16 eerste vakjaar studenten grafisch ontwerpen van de Rietveld Academie presenteren 16 lettertypes in chronologische volgorde. Van de humanistische Jenson tot de post-moderne Meta.
Waarom zien ze er uit zoals ze er uit zien, wie heeft ze ontworpen, waarvoor worden ze gebruikt, wat betekenden ze toen en wat betekenen ze nu?

Vrijdag 10 juni
Amerikaanse poëzie II
Aanvang 20.30 uur
Toegang 6/5 euro

Met Tsead Bruinja, Joost Baars e.a.

In februari van dit jaar trapte deze serie af in Perdu met een optreden van Bruce Andrews. Heden deel 2, waarin een aantal Nederlandse dichters hun licht laten schijnen op het werk van Amerikaanse collega's. Tsead Bruinja bespreekt Allen Ginsberg en de poëzie van Raymond Carver. Joost Baars is dichter en heeft poezie van Robert Creeley vertaald. Vanavond presenteert hij een 'In Memoriam' voor de in maart dit jaar overleden dichter, en draagt voor uit diens werk. Samuel Vriezen is dichter/componist, en een fervent bewonderaar der 'New York School of Poetry', met name John Ashbery en Kenneth Koch.

Vrijdag 17 juni
Pampus presentatie II: Open Podium
Aanvang 20.30 uur
Toegang 6/5 euro

Vanavond de presentatie van alweer het tweede nummer van Pampus. In Pampus 2 bewijst Perdu zich als de cultuurkritische instelling die ze pretendeert te zijn. Regelmatig bereiken de Avondenredactie verzoeken om een zeepkistenavond, alwaar de verzoekende zijn of haar amateurkunsten kan vertonen. Al 21 jaar zijn die verzoeken resoluut afgewezen, maar bij de presentatie van Pampus vanavond strijkt de redactie voor één keer over haar hart. Het wordt een open podium in de beste egalitaristische traditie: dus geen slam, en zonder applausmeters of deskundige jury. Talentvollen en talentlozen van de wereld, verenig u. Komt. Draagt voor. En wie weet is er ook voor u een plekje in onze ivoren toren. Schrijft u in op perdu@perdu.nl, of bel 020-4220542.

Zondag 19 juni
Cafe Cossee Speciale Editie
Aanvang 15.00 uur
Toegang 3 euro

M.m.v. Anneke Brassinga, Piet Gerbrandy, Erik Menkveld, Alfred Schaffer, Eva Cossee en Dirk Flatau (o.v.).

Op 19 juni a.s. is er een speciale editie van Café Cossee met de lancering van Cossee CD luisterboeken. De dichters Anneke Brassinga, Piet Gerbrandy, Erik Menkveld, Alfred Schaffer en uitgeefster Eva Cossée zullen elk deze middag een fragment van de gloednieuwe luisterboekencd's live ten gehore brengen.

Muziek zal verzorgd worden door Dirk Flatau (o.v).

Vrijdag 24 juni
Manifeest
Aanvang 20.30 uur
Toegang: 10 euro

M.m.v o.a. DJ Wonder.

Dit is de laatste avond bij Perdu voor de zomer schitterend inslaat. Dus is het feest! Perdu offreert u een Nieuw Futuristisch banket, met muziek, manifesten, vertering en dans. De avond ziet er als volgt uit: we beginnen met eten, compromisloos en vol overgave. Dan zullen de ware veelvraten opstaan en hun megalomane manifesten ten beste geven. Vervolgens slaan enkele verfijnde idealisten het Futuristisch decor kort en klein, en tegen de tijd dat het eten in de onderbuik is beland begint DJ Wonder mechanisch te spinnen, waarop gedanst! Perdu nodigt een tiental sprekers uit om een kort en neutronenbom krachtig statement te maken ten overstaan van de zaal. Wie schept de meest verwerpelijke Toekomst in een tijdsbestek van 2 minuten? Iets voor u? Meldt u aan bij Perdu! Deze avond hanteert Perdu een kledingvoorschrift, deze luidt: tux voor mannen, toxic voor vrouwen. Reserveren is verplicht!