TNO

TNO magazine

Samenwerkingsverband TNO en Erasmus Universiteit

Persbericht 2005-19

Vrijdag 3 juni wordt het Kenniscentrum Transities (KCT) geopend. Het KCT is een samenwerking tussen TNO en de Erasmus Universiteit van Rotterdam (EUR). In het Kenniscentrum wordt wetenschappelijk en fundamenteel onderzoek gecombineerd met concrete praktijkprojecten waarin TNO en EUR betrokken zijn. Het KCT draagt bij aan het stimuleren, aanjagen, in gang zetten en evalueren van maatschappelijke vernieuwing in tal van nieuwe en lopende innovatieprojecten.

Ingrijpende verandering bij ingewikkelde vraagstukken

In onze steeds complexer wordende maatschappij komen ingewikkelde vraagstukken op waarvoor de oplossingen nog zo ver weg liggen. Stakende artsen als symptoom van de hardnekkige problematiek in de gezondheidszorg, bouwfraude en bouwfouten in de bouwsector, de luchtverontreinigingsproblematiek van fijn stof, of het feit dat dagelijkse kilometers file blijven groeien. Inmiddels is men er in brede kring van overtuigd dat ingrijpende veranderingen, zogenoemde transities, van maatschappelijke systemen noodzakelijk zijn om het tij te doen keren.

Kenniscentrum Transities kern zwaar BSIK-programma

Het KCT vormt een belangrijk zwaartepunt binnen een 6-jarig BSIK-programma gericht op kennisontwikkeling op het gebied van transities en systeeminnovaties. Het KCT maakt onderdeel uit van het Transitienetwerk waarin kennis en competenties worden ontwikkeld, om een wetenschappelijk gefundeerde aanpak te ontwikkelen voor doelgericht stimuleren van transities en systeeminnovaties. Naast het KCT maken het Kennisnetwerk Systeeminnovaties en Transities (KSI) en het Competentiecentrum Transities deel uit van het Transitienetwerk.

De opening van het Kenniscentrum Transities vindt plaats op de Erasmus Universiteit. Het programma bestaat uit een symposium, transitiemarkt en de oratie van Prof. dr. ir. Jan Rotmans. De dag wordt afgesloten met het feest `Transitielounge & Skydancing' in hartje Rotterdam.

Meer informatie:
http://www.tno.nl/ruimtegebruik_en_infrastructuur/actueel/tno_nieuws/2 005/aanmelden_opening_kennisc/checkin.pdf

En bij :
Tom van der Horst
TNO Bouw en Ondergrond
Telefoon: 015-2695419

31 mei 2005
Woensdag 1 juni 2005

Persvoorlichting
Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35
pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA Delft