Ingezonden persbericht


*** Persbericht Burg Wilhelmstein - Würselen, d.d. dinsdag 31 mei 2005 ***

Openluchtpodium Burg Wilhelmstein opent nu vrijdag het zomerseizoen

Pakweg twintig autominuten van Heerlen ligt één van de mooiste openluchtpodia in de Euregio: de Freilichtbühne Burg Wilhelmstein. Organisator Ulli Pesch haalt deze zomer weer heel wat internationale artiesten naar het Duitse Würselen (even 'boven' Aken). Vrijdag 3 juni is de openingsvoorstelling, Blind Date. Niemand weet, wie er dan optreedt en toch is deze eerste avond al geruime tijd uitverkocht! De opbrengst gaat traditiegetrouw naar een goed doel. Ulli Pesch: "Ons Blind Date programma heeft een naam opgebouwd. Wij presenteren een keur aan artiesten die we vooraf niet aan ons publiek verklappen. Vaak komen de artiesten die we daar presenteren het jaar erna terug. Bijvoorbeeld de Maastrichtse á capella formatie Rock4 treedt zondag 20 augustus op en stond twee jaar geleden op de Blind Date. Ik ben blij dat we met een uitverkocht huis aanstaande vrijdag het zomerseizoen openen." Burg Wilhelmstein biedt plaats aan pakweg duizend toeschouwers. Het programma is een mengelmoes van lichte muziek (pop, jazz en wereldmuziek), klassiek en diverse filmvoorstellingen.

De Belgische wereldmuziekformatie Zap Mama speelt donderdag 9 juni aanstaande. De Koning van de Raï komt! De populaire Algerijnse zanger Khaled keert met Ya Rayi maandag 20 juni terug naar zijn roots. De nieuwste sensatie uit Oostenrijk - de Global Kryner - staan woensdag 6 juli op de planken. Hun eerste cd werd een grote hit bij L1 Radio.

Vrijdag 8 juli concerteert de Berlijnse cultformatie 17 Hippies. Dit is een hippe cross-over formatie uit rock, jazz en folk. Vorig jaar brachten zij één van de meest memorable concerten op de Burg ooit. Ze zijn inmiddels in Frankrijk en de Verenigde Staten een begrip. De Britse zanger Roachford, één van de best verkopende artiesten aldaar (denk aan de rockhit Cuddly Toy), treedt vrijdag 15 juli op met de formatie Soulounge (van o.a. George Benson) en brengt als 'special guest' Astrid North (Cultured Pearls). De beroemde Zuid-Afrikaanse 'witte Zulu', zanger, gitarist en danser, Johnny Clegg brengt met zijn band zijn wereldhit Asimbonanga op dinsdag 19 juli. Dee Dee Bridgewater - één van de onbetwiste grand ladies in jazz, die op alle jazzpodia en op Broadway en West End stond - brengt op donderdag 26 juli de fraaiste Franse chansons. De no. 1 steelband van het Caribisch gebied - uit Trinidad en Tobago - The Renegades Steel Orchestra spettert op zaterdag 28 juli met een bont programma boordevol calypso, limbo, mambo en soca. Flamencodanseres Maria Serrano brengt met werelddansers en muzikanten een ode aan de flamenco en de tango op zaterdag 29 juli. Accordeonvirtuoos Manfred Leuchter begeleidt maandag 30 juli samen met zijn band topmuzikanten uit Syrië en Irak.

De fantastische zwoele stem van Madeleine Peyroux (uitgesproken als Madeleine Peru) klinkt in Burg Wilhelmstein op dinsdag 2 augustus. De Buena Vista Social Club presenteert zondag 7 augustus hun eerste trompettist, de inmiddels 71-jarige Manuel 'El Guajiro' Mirabal. Duitse sterren als Basta (23/6) en Götz Alsmann (23/8), bekend van Zimmerfrei, zijn van de partij.

Kortom, wie deze zomer wil kennis maken met al die parels uit de internationale muziekscène kan in Würselen terecht. Kaarten via www.burg-wilhelmstein.com. Of bij De Trompetter in Maastricht (Tongersestraat 70), tel. 043 - 3210 470.

*** Einde persbericht Burg Wilhelmstein, d.d. dinsdag 31 mei 2005 *** (