Gemeente Almere

Activiteiten rond Bos der Onverzettelijken

Ter gelegenheid van 60 jaar bevrijding worden op 3 juni 2005 door burgemeester Jorritsma een aantal activiteiten rondom het Bos der Onverzettelijken gepresenteerd. Het archief van de initiatiefcommissie wordt officieel overgedragen aan het Stadsarchief van de gemeente Almere. Bij het Stadsarchief is een kleine expositie met banieren ingericht. Op de website www.almere.nl is uitgebreide informatie over het Bos der Onverzettelijken opgenomen.

Het Bos der Onverzettelijken is een monument ter herdenking van de verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd. Het monument is gerealiseerd door de stichting Samenwerkend Verzet 1940 1945. Het ligt in het Hannie Schaft park naast de Verzetswijk in Almere Stad.

Sinds 2003 is het Bos der Onverzettelijken overgedragen aan de gemeente Almere, waarmee voor de gemeente de verplichting is ontstaan om het gedachtegoed achter het Bos der Onverzettelijken onder de aandacht te blijven brengen. Het Bos der Onverzettelijken is niet alleen een plaats om te herdenken maar staat ook symbool voor de waarde en betekenis van verzet bij de verdediging van vrijheid, democratie en mensenrechten.