Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 1 juni 2005

Superspannende moordwandeling door binnenstad van Alkmaar

Alkmaar is vanaf vrijdag 3 juni een mysterieuze wandeltocht rijker. Met subsidie van de gemeente Alkmaar heeft de VVV Alkmaar een moordwandeling ontwikkeld, met de intrigerende naam "Het Mysterie van Rooie Til". De deelnemer maakt hiermee op basis van een beschrijvend verhaal een spannende tocht door de stad Alkmaar van rond 1750. Wethouder Victor Kloos van Toerisme is de eerste die deze moordwandeling door de Alkmaarse binnenstad gaat maken.

Deelnemers aan de wandeltocht proberen met een routeboekje een aantal (fictieve) mysteries te ontrafelen die zich hebben afgespeeld in de binnenstad. Eén daarvan is de moord op Rooie Til, een dame van plezier werkzaam in een van de ravothuizen in de Vrouwenstraat. De groep wordt daarin begeleid door het personage Klaas Coster, een gids die de rol van een gerechtsdienaar uit 1750 voor zijn rekening neemt.

Met de wandeling van wethouder Kloos wordt het nieuwe VVV-groepsarrangement "Het Mysterie van Rooie Til" feestelijk geopend. De wandeling begint om 14.30 uur bij de VVV op het Waagplein en zal rond 16.00 uur eindigen.

De gemeente Alkmaar heeft de 'Deelsubsidieregeling toeristische activiteiten' drie jaar geleden in het leven geroepen om bedrijven en organisaties met de subsidie te stimuleren het toeristisch aanbod van de stad te verbeteren. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet een toeristische activiteit aansluiten bij het toeristisch beleid van de gemeente Alkmaar, verwoord in de nota "Alkmaar à la carte". Verder moet de activiteit het toeristische aanbod verbeteren, meer samenhang in dat aanbod aanbrengen of bijdragen aan de promotie van Alkmaar.

Voor project-voorstellen van de VVV -zoals de moordwandeling- is jaarlijks een speciaal budget beschikbaar. Daarnaast kunnen subsidies worden verstrekt voor toeristische initiatieven van andere organisaties en bedrijven. Aanvragen moeten voor 1 augustus worden ingediend en worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld. Het is raadzaam om de subsidieregeling met voorwaarden vooraf op te vragen bij Anne Marie Dees van de afdeling Economische Zaken, telefoonnummer (072) 548 8567 of e-mail adees@alkmaar.nl.


Noot voor de redactie,