Businessplan-wedstrijd tegen armoede

01.06.2005 / 16:53 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Aaahaa the actor factory

Dit is een origineel persbericht.

Amsterdam, mei 2005

Wat zijn 's werelds beste businessplannen tegen armoede?

MINISTER VAN ARDENNE MAAKT UITSLAG
BID CHALLENGE BEKEND OP 3 JUNI

Vrijdag 3 juni maakt Minister van Ardenne van
Ontwikkelingssamenwerking
de uitslag bekend van de Business in Development (BiD) Challenge, de
1e internationale businessplan competitie voor ideeën die klein ondernemerschap en armoedebestrijding combineren. De 8 beste businessplannen ter wereld ontvangen
EUR 5.000 tot EUR 20.000 aan investeringsgelden en tot EUR 10.000 aan coaching en expertise. Met behulp van deze financiële prikkels mogen de winnende plannenmakers hun bedrijfsplannen concreet gaan maken in ontwikkelingslanden. Ook worden een studentenprijs en een originaliteitprijs uitgereikt. De bekendmaking en prijsuitreiking vinden plaats in het Rabobank Auditorium in Utrecht van 16.00 uur tot 17.30 uur.

De jury
De jury bestaat uit Minister Agnes van Ardenne (voorzitter), de heer Arthur Arnold (Algemeen directeur FMO), de heer Ludo van Halderen (bestuursvoorzitter NUON), de heer Hans Wijers (bestuursvoorzitter Akzo Nobel), de heer Peter Bakker (bestuursvoorzitter TPG), mevrouw Mechtild van den Hombergh (directeur stichting DOEN), de heer Ben van der Veer (bestuursvoorzitter KPMG) en de heer Bert Heemskerk (bestuursvoorzitter Rabobank).

BiD Challenge
De businessplan competitie richt zich op personen en kleine organisaties met
frisse ideeën voor ondernemen tegen armoede die op kleine schaal uitvoerbaar zijn. De wedstrijd stond open voor deelnemers uit Nederland en 131 ontwikkelingslanden.

De BiD Challenge is nu al succesvol te noemen: op de inleverdatum van 31 januari 2005 stond de teller op 700 ideeën uit de hele wereld! In februari werden de 40 beste plannenmakers uitgenodigd om hun voorstel
-met hulp van een coach- uit te werken tot volwaardige businessplannen. Een expertpanel heeft inmiddels 20 plannen genomineerd in de sectoren landbouw, kleine industrie, energie, recycling, woningbouw, water & hygiëne
en detailhandel. 10 van deze plannen zijn afkomstig van Nederlanders, de overige plannenmakers komen uit de Filippijnen, India, Vietnam, Argentinië, Nepal, India en Bolivia. Enkele voorbeeldplannen zijn hippe tassen van vodden en recycled plastic in India, meubels van overjarige kokospalmen in Mozambique, de kweek van tropische champignons op landbouwafval in Suriname, een mobiele waterzuiveringsfilter voor de Indiaase plattelandsbevolking en het redden van een verlieslijdende zilverfabriek in Nepal.

De BiD Challenge is een initiatief van het programma Business in Development
van NCDO en wordt uitgevoerd door Fair Ventures. De initiatiefnemers willen hiermee aantonen dat winst en armoedebestrijding hand in hand gaan. Deze doelstelling wordt volledig onderschreven door Hans Wijers, bestuursvoorzitter van Akzo Nobel en jurylid van de BiD Challenge: 'Ondernemerschap ligt aan de basis van armoedebestrijding'.

De BiD Challenge is tot stand gekomen met steun van FMO, Nuon, Rabobank, TPG en de Ministeries van Economische en Buitenlandse Zaken.


-EINDE BERICHT-
Achtergrondinformatie

www.bidchallenge.org

NCDO
Thierry Sanders
Telefoon: 020 - 568 8745 / 06 - 27 048 308
E-mail: t.sanders@ncdo.nl

Fair Ventures
Carolien Wegener
Telefoon: 020 - 525 59 15 / 06 - 41 324 572
E-mail: carolien@fairventures.nl

Bijlage: persuitnodiging bekendmaking + prijsuitreiking BiD Challenge

PERSUITNODIGING

Graag nodigen NCDO en Fair Ventures u uit om aanwezig te zijn bij de bekendmaking en prijsuitreiking van de BiD Challenge op vrijdag 3 juni in het Rabobank Auditorium in Utrecht. Het officiële programma is als volgt:

15.30 uur Ontvangst in het Rabobank Auditorium

16.00 - 16.10 uur Welkomstwoord

16.10 - 16.20 uur Voorstellen deelnemers + juryleden door juryvoorzitter Agnes van Ardenne, Minister van
Ontwikkelingssamenwerking

16.20 - 16.50 uur Videopresentatie deelnemers en prijsuitreiking (1e deel)

16.50 - 17.00 uur Intermezzo: uitreiking studenten- en originaliteitprijs

17.00 - 17.30 uur Videopresentatie deelnemers en prijsuitreiking (2e deel)

17.30 uur Fotomoment

17.35 uur Einde officiële programma

17.35 - 19.00 uur Afsluitende borrel: gelegenheid tot napraten, op verzoek interviewmogelijkheden

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fair Ventures, Carolien Wegener, telefoon: 020 - 525 59 15 / 06 - 41 324 572 (carolien@fairventures.nl).

Website: www.bidchallenge.org

ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.

ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire.