Ingezonden persbericht


Persbericht

Nijmegen, 2 juni 2005

Susan Neiman houdt Thomas More Lezing 2005 over morele helden

Op vrijdag 3 juni 2005 om 15.00 uur spreekt Susan Neiman in de Rode Hoed te Amsterdam de Thomas More Lezing uit met de titel Before the Gallows: Heroes in the Face of Evil. Na de lezing interviewt Bas Heijne haar.

In de lezing onderneemt zij een zoektocht naar morele wetten die voor iedereen gelden. Fundamentalistische opvattingen van religie claimen deze wetten gevonden te hebben. Maar religies zijn altijd dubbelzinnig en hun heilige teksten vragen om telkens nieuwe interpretaties. In de wijze waarop we deze interpretaties maken komt het absoluut goede naar voren. De vraag of God bestaat is dan niet meer van belang. Geeft je opvatting over de wereld betekenis of zorgt deze voor een zinloze wereld is dan de vraag.

De Amerikaans-joodse filosofe Susan Neiman brak internationaal door met haar studie Het kwaad denken. Een andere geschiedenis van de filosofie. In de Thomas More Lezing 2005 laat zij zien hoe de menselijke waardigheid zich ontwikkelt in confrontatie met het kwaad. Hierbij baseert zij zich op de filosofie van Immanuel Kant en de biografie van Thomas More.

Bas Heijne is schrijver en journalist voor NRC Handelsblad. In 2005 ontvangt hij de Henriëtte Roland Holst-prijs voor de essaybundel Hollandse toestanden.

Eerder spraken de filosofen Gianni Vattimo, Peter Sloterdijk, Michael Ignatieff, Alain Finkielkraut en John Gray de Thomas More Lezing uit. De Thomas More Lezing heeft telkens een filosofisch thema waarbij religieuze en politieke aspecten een belangrijke rol spelen.

Meer informatie: www.ru.nl/soeterbeeckprogramma of telefoon (024) 361 55 55.