Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Duurzame warmtepompinstallatie voor cultuurcluster

Sittard-Geleen, 2-6-2005 - De nieuwe cultuurcluster in het stadsdeel Geleen krijgt een duurzame warmtepompinstallatie voor de klimaatbeheersing. In plaats van traditionele HR-ketels en koelapparatuur bepalen natuurlijke energiebronnen uit de bodem het klimaat in de gebouwen van De Hanenhof, Omroep Start en de bibliotheek. Dat levert jaarlijks een besparing op van 50.000 kubieke meter aardgas. De gemeente Sittard-Geleen heeft energiebesparing en het gebruik van duurzame energietechnieken hoog in het vaandel. Met deze nieuwe warmtepompinstallatie heeft Sittard-Geleen opnieuw een duurzaam energieproject op haar naam.

Voor het project heeft de gemeente een contract afgesloten met Essent Retailservice. Hierdoor is het mogelijk om zonder gemeentelijke investeringen een milieuvoordeel te bereiken. De gebruikers zoals Omroep Start, Hanenhof en bibliotheek hebben een garantie op 5 procent lagere energiekosten. Door gebruik te maken van de nieuwste meettechnieken kan de warmtepompinstallatie op afstand continue worden gecontroleerd op goed en energiezuinig functioneren. De waterpompinstallatie haalt de energie op een diepte van 150 meter uit de bodem.

De gemeente heeft inmiddels diverse energiebesparende projecten ontwikkeld en is steeds op zoek naar nieuwe projecten. Zo onderzoekt de gemeente op dit moment de mogelijkheid om de nieuwe woningen langs de Odasingel in het stadsdeel Sittard eveneens te koelen en te verwarmen met bodemenergie.

Aanstaande vrijdag 3 juni ondertekenen Sittard-Geleen en Essent Retailservices het contract voor de duurzame energie-installatie van het Cultuurcluster in het stadsdeel Geleen.