FNV

Deelnemers WorldSkills vrijdagavond gehuldigd

Bloembinder Jeroen Peeters heeft een zilveren medaille gewonnen bij de WorldSkills in Helsinki. Vrijdagavond wordt hij samen met de 34 andere Nederlandse deelnemende mbo-scholieren gehuldigd in de Amsterdam Arena.
In de competitie met veertien andere kandidaten bewees de 21-jarige Jeroen uit het Zeeuwse Lewedorp meteen op de eerste dag zijn creativiteit met zijn verrassende materiaalgebruik. "Het past bij mij om de dingen net even andere te doen", zei hij er zelf van.

Bloembinder Jeroen Peeters showt zijn zilveren medaille. (foto Aeqor)

Bij de huldiging komen ook de andere medaillewinnaars - natuursteenbewerker Mike Slotboom (zilver) en grafisch ontwerper Renate Langenhuijsen (brons) - in de schijnwerpers te staan. Bovendien verdienden zestien Nederlanders een medaille voor excellent vakmanschap.

Voor Henk van der Kolk, de voorzitter van FNV Bondgenoten, heeft het Nederlandse team zich al lang bewezen: "We mogen trots zijn op deze jongens en meiden. Wij als vakbond moeten de trots op het vakmanschap vooral uitdragen."

Zondag was de laatste van de vier wedstrijddagen. Alleen voor industrieel automatiseerder en Vakkanjer Derk-Jan Plas was het op zondag nog niet klaar. Vlak voor het eindsignaal ontplofte de PLC (programmeerbare besturing) van zijn installatie. Dat gebeurde totaal buiten zijn schuld. Alle bedrading was in orde. De oorzaak was dus onduidelijk.

Gelukkig besloten de experts na een spoedberaad om de Groninger nog een kans te geven. Op maandagochtend klaarde hij de klus in het lege beurscomplex binnen drie kwartier. Daarna kon hij zich bij zijn Nederlandse teamgenoten voegen om nog wat van de stad te zien.

Dat Derk-Jan zijn herkansing goed had benut, bleek tijdens de prijsuitreiking. Hij werd 7e van de 19 deelnemers in zijn vak, en behaalde met 517 punten een diploma voor Excellent Vakmanschap. Die eer viel in totaal aan 16 Nederlanders te beurt.

Op maandag en dinsdag ging de jury aan het werk. Voor de WorldSkills-deelnemers stonden die dagen de nodige excursies op het programma, maar het was niet altijd gemakkelijk om geconcentreerd te luisteren en op te letten. De gedachten gingen vooral uit naar de prijsuitreiking.