De Giessen, illegale vuilstortplaats van de Alblasserwaard? (persbericht) (02-06-2005)

Waterschap Rivierenland baggert op dit moment de waterbodem van De Giessen, tussen de Lutjewaardse Molen en de provinciale weg Gorinchem-Schoonhoven. We ruimen in totaal 80.000 kuub bagger op. Vanaf half april is het waterschap nu bezig. Helaas hebben we het werk al meer dan 500 keer voor korte tijd stil moeten leggen. Plastic stroken, fietsbanden, stalen banden, prikkeldraad, laarzen, hout en ander materiaal zorgen voor verstopping van de zuiger. Nog nooit is er zoveel afval in de bagger aangetroffen. De schade wordt geschat op 20.000 euro.

De Giessen wordt gebaggerd om ervoor te zorgen dat de doorstroming en de kwaliteit van het water verbetert. De bagger wordt opgeruimd met een zogenaamde `cutterzuiger'.

De cutterzuiger snijdt de bagger los, zuigt het op en pompt het via een persleiding richting een depot waar het wordt opgeslagen. Door de enorme hoeveelheid huishoudelijk afval loopt de machine om de haverklap vast. Ter hoogte van de bebouwing van Giessenburg is het zelfs 30 keer per dag raak. De machinist moet de zuiger af om vanuit een bootje het vuil met de hand te verwijderen. Een arbeidsintensieve en dure klus. Het toppunt was een radiator die door de kracht van de zuiger omhoog werd geslingerd.

Het waterschap betreurt het dat er zoveel rommel op de bodem van de mooie Giessen ligt en hoopt dat -als we over een aantal jaar jaren terug komen- er alleen bagger omhoog komt.


---