Politie Midden- en West Brabant

Brommen zonder helm is levensgevaarlijk

TILBURG, 3 juni 2005

Bestuurders en passagiers van bromfietsen en motoren moeten een helm dragen. Dat is niet alleen verplicht, maar ook veilig. Het dragen van een goede valhelm verkleint de kans op een ongeval met een dodelijke afloop met wel veertig procent. De politie controleert daarom dagelijks.

Er bestaan nog wel eens misverstanden over wie wel en niet een helm moeten dragen. Daarom een overzicht: op een snorfiets, brommobiel en op de meeste quads is het dragen van een helm niet verplicht. Op een brommer, trike en motor geldt de draagplicht wél met uitzondering van de BMW C1, want daarvoor geldt een vrijstelling. Op die C1 is het wel verplicht om de veiligheidsgordel te dragen, en dat geldt ook voor mensen die in een brommobiel of op een quad rijden.

Niet zomaar een helm
Zomaar een helm dragen is echter niet voldoende: in de wet is vastgelegd dat een helm goed moet passen en op een juiste manier bevestigd moet zijn. Dus: een niet te grote en niet te kleine helm, met de kinband goed vast. Daarnaast moet een helm goedgekeurd zijn volgens de Europese ECE-norm. Dat is te zien aan een in de helm genaaid label met daarop een omcirkelde E plus een cijfer. Een ander punt om op te letten is de staat van de helm. Oude helmen kunnen beter vervangen worden omdat de helmschaal broos wordt. Verder is het belangrijk om de helm te vervangen na een valpartij, omdat de schokdemping afneemt ook als er geen zichtbare schade is.

Doden en gewonden
Brom- en snorfietsers zijn een kwetsbare groep verkeersdeelnemers. De kans dat zij door een ongeval in een ziekenhuis terechtkomen, is bijna veertig keer zo groot als voor een gemiddelde verkeersdeelnemer. In 2004 vielen er in Nederland 91 doden en zon 3000 ziekenhuisgewonden te betreuren. Neem dus geen extra risico, en draag een helm.

Boete
Het geen of geen goedpassende helm dragen is niet alleen gevaarlijk, maar levert ook een fikse boete op die varieert van 55 euro (bromfiets) tot 70 euro (motor).

Politie controleert
Verkeersveiligheid is een van de taken van alle dertig politieteams in de regio. Daarnaast heeft Midden en West Brabant een 28-koppig team dat zich speciaal met verkeershandhaving bezighoudt. Dag in dag uit controleren zij op de belangrijkste oorzaken van ongevallen en ernstig letsel in het verkeer. Rijden zonder helm is er zo een. Daarnaast controleert het team op maximum snelheid, het negeren van rood licht, het rijden onder invloed en rijden zonder gordel.

Auteur: Inge van den Heuvel