AutoRai

Print

Honda FR-V trekauto van het jaar in MPV-klasse

(3-6-2005)
De Honda FR-V is âTrekauto van het Jaarâ geworden in de MPV-klasse. Het is de derde overwinning voor het merk in deze verkiezing, die sinds 1991 jaarlijks wordt georganiseerd door de Kampeer & Caravan Kampioen van de ANWB.
In 2003 werd de Honda Stream 2.0 algemeen winnaar; in 2004 veroverde de Honda Accord 2.0i de eerste plaats in de 1500 kg-categorie.

edurende twee dagen werden tweeéntwintig caravantrekkers uitvoerig beproefd op de testbaan van DAF Trucks in St. Oedenrode. Een tienkoppige internationale jury, samengesteld uit verslaggevers van kampeer-, auto- en dagbladen, en vertegenwoordigers van het Politie Verkeers Instituut en de Nederlandse Caravan Clubs, beoordeelde de auto-caravancombinaties op prestaties, weggedrag en comfort. De autoâs waren ingedeeld in vier klassen, waarbij uiteraard het caravangewicht was afgestemd op dat van de trekauto. Tot de criteria behoorden onder meer diverse soorten wegdek, richtingsveranderingen op verschillende snelheden en een hellingproef (12 %). Zogenoemde ânon-drivingâ juryleden onderzochten de gebruiksvriendelijkheid van de autoâs, onder andere de bagageruimte en het aankoppelingsgemak in acht nemend.

In de MPV-klasse kreeg de Honda FR-V de beste beoordeling, met nagenoeg vijf sterren. Daarbij vielen enkele pluspunten extra op. Dat was in de eerste plaats de motorkracht. De tweeliter DOHC i-VTEC-motor levert 110 kW (150 pk) bij 6.500 tpm; het maximale koppel, een belangrijke waarde voor een caravantrekker, bedraagt 192 Nm bij 4.000 tpm. Ook was de jury goed te spreken over de stabiliteit van de FR-V bij de uitwijkproef. Bovendien werd de maximaal toegestane kogeldruk van 90 kg een voordeel genoemd bij het trekken van enigszins instabiele caravans.

De Honda FR-V is leverbaar vanaf ⬠26.210,-. De FR-V is er nu ook in een 2.2i-CTDI dieseluitvoering, vanafprijs ⬠32.730,-.