Gemeente Woudrichem

30/05/2005
Ruimte voor de rivier

Inspraak Planologische Kernbeslissing deel 1 en Milieueffectrapport Van 1 juni tot en met 23 augustus liggen de Planologische Kernbeslissing (PKB) deel 1 en het Milieueffectrapport Ruimte voor de Rivier ter inzage. Op grond van de Wet Milieubeheer en de Algemene Wet Bestuursrecht staan beide documenten gedurende deze periode open voor inspraak.

PKB deel 1 en MER Ruimte voor de Rivier
Nederland ligt in de delta van onder meer Rijn en Maas. In 1993, maar vooral in 1995 had het rivierengebied te kampen met zeer hoge waterstanden op de rivieren. Naar aanleiding van de toen dreigende overstromingen zijn de dijken versneld versterkt. Om aan de huidige veiligheidsnorm te voldoen en het rivierengebied tegen hoogwater te beschermen, zijn echter meer maatregelen nodig. In 2000 koos het kabinet het standpunt Ruimte voor de Rivier als uitgangspunt voor een nieuwe aanpak van de bescherming van het rivierengebied. In plaats van het enkel en alleen verhogen en versterken van dijken, moet de rivier meer ruimte krijgen.

In deel 1 van de PKB Ruimte voor de Rivier formuleert het kabinet het voorgenomen beleid om het Nederlandse stroomgebied van de Rijn en het benedenstroomse (bedijkte) deel van de Maas uiterlijk in 2015 tegen extreem hoge waterstanden te beschermen. Tegelijkertijd richt het beleid zich op het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied. Dat wil zeggen dat het gebied er in ecologisch, landschappelijk en economisch opzicht op vooruit moet gaan. In het Milieueffectrapport (MER) zijn de milieueffecten van dit voornemen in kaart gebracht en beschreven.

Waar kunt de inspraakdocumenten en achtergronddocumenten inzien? PKB deel 1 en het MER en enkele achtergronddocumenten die van 1 juni tot en met 23 augustus ter inzage liggen, kunt u tijdens kantooruren inzien op onder andere de volgende locaties:

Gemeentehuizen in de gemeenten:
Aalburg, Gorinchem, Werkendam, Woudrichem en Zaltbommel.

Informatiemarkten en hoorzittingen
Om er voor te zorgen dat u op de hoogte bent van de laatste stand van zaken, worden verschillende informatiemarkten met aansluitend hoorzittingen georganiseerd. Tijdens de informatiemarkten kunt u zich laten informeren over de PKB deel 1 en het MER. Gedurende het tweede deel (hoorzitting) van de avond kunt u mondeling inspreken op PKB deel
1 en het MER. De bijeenkomsten worden gehouden op onder andere:

13-06 Tiel, Restaurant de Betuwe, Hoog Kellenseweg 7, Tiel 14-06 Werkendam, Cultureel partycentrum de Kwinter, Hooftlanden 1, Werkendam
21-06 Raamsdonksveer, Zalencentrum De Witte Leeuw, Prins Hendrikstraat 6, Raamsdonksveer
28-06 Gorinchem, Partycentrum De Nieuwe Kolfbaan, Nieuwstad 1, Gorinchem

Vanaf 16.30 uur kan iedereen op de verschillende locaties terecht voor informatie. Om 17.00 uur en 19.30 uur staan korte plenaire presentaties op het programma over het verdere proces en de maatregelen die in beeld zijn in het gebied waar de bijeenkomst plaatsvindt. Om 20.30 start de hoorzitting, waar u mondeling kunt inspreken op PKB deel 1 en het MER onder leiding van een onafhankelijk voorzitter.

Hoe kunt u inspreken?
Naast de mogelijkheid om tijdens de hoorzittingen mondeling te reageren kunt u schriftelijke reacties tot en met 23 augustus 2005 richten aan:

Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat
'PKB/MER Ruimte voor de Rivier'
Postbus 30316
2500 GH Den Haag

Neemt u in uw reactie in ieder geval op: uw naam en adres, een dagtekening en een handtekening. Indien u niet wenst dat uw persoonlijke gegevens bekend gemaakt worden, kunt u dit aangeven in uw inspraakreactie.

U kunt uw reactie tevens indienen via de internetsite van het Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat. Het adres van deze internetsite is: www.inspraakvenw.nl.

Waarop kunt u inspreken?
U kunt inspreken op PKB deel 1, het MER en de samenvatting MER. Uw reactie op PKB deel 1 kan betrekking hebben op alle voornemens die in het stuk zijn geformuleerd. U kunt reageren op de ambities van het kabinet op het gebied van veiligheid en ruimtelijke kwaliteit. Ook kunt u uw bedenkingen kenbaar maken tegen het type maatregel dat het kabinet op een bepaalde locatie voorstelt. Bij de inspraak op het MER gaat het om de vraag of het MER voldoende informatie bevat om een verantwoord besluit te kunnen nemen.

Wat gebeurt er met uw reactie?
Alle inspraakreacties (op de PKB deel 1 en het MER) worden geclusterd en samen met de resultaten van bestuurlijk overleg en de adviezen van (wettelijke) adviseurs gebundeld in PKB deel 2 dat eind 2005 wordt uitgebracht. PKB deel 2 bevat daarmee een beschrijving van wat er uit de inspraakronde naar voren is gekomen. PKB deel 2 wordt meegenomen bij het opstellen van het definitieve kabinetsstandpunt, PKB deel 3 (voorjaar 2006).

Opvragen van documenten en nadere informatie
De volledige tekst van PKB deel 1 en het MER is te vinden op de internetsite van de landelijke projectorganisatie Ruimte voor de Rivier: www.ruimtevoorderivier.nl.
Daarnaast zijn PKB deel 1 en het MER digitaal beschikbaar op CD-ROM. U kunt de CD-ROM en de papieren versie van de documenten aanvragen via www.ruimtevoorderivier.nl of telefonisch via 030 - 603 35 14. De documenten worden u dan tegen kostprijs toegestuurd.

Meer informatie over het project is verkrijgbaar bij het projectbureau Ruimte voor de Rivier:

Landelijk projectbureau 'Ruimte voor de Rivier' Postbus 20903
2500 EX Den Haag
tel.: 070-3517577
e-mail: ruimtevoorderivier@cdr.rws.minvenw.nl
website: www.ruimtevoorderivier.nl