Gemeente Breda

Gemeente koopt parkeergarage Turfschip

De gemeente Breda wil de nieuw te bouwen openbare parkeergarage op de locatie van het voormalige Turfschip aan het Chasséveld kopen.

Deze parkeergarage heeft een capaciteit van 607 plaatsen. De garage maakt deel uit van een complex waarin een megabioscoop, een fitnessclub, horeca, kantoren en woonruimtes zijn voorzien. Met de aankoop van de parkeergarage is een bedrag van 17,4 miljoen gemoeid. Het college van burgemeester en wethouders stelt dit voor aan de Bredase gemeenteraad.

De ontwikkelaar van het complex, Heijmans Vastgoed Realisatie B.V., heeft een bouwaanvraag ingediend bij de gemeente. Daarna is ook een formele aanvraag voor vrijstelling van het nu geldende bestemmingsplan ingediend. Als een en ander daadwerkelijk gerealiseerd wordt, gaat de gemeente over tot aankoop van de parkeergarage.

De afdeling Parkeren van de gemeente Breda heeft de financiële haalbaarheid van de garage positief beoordeeld. Daarbij is uitgegaan van het onlangs door de gemeenteraad vastgestelde nieuwe parkeertariefbeleid. Ook is vastgesteld dat een parkeergarage op deze locatie haalbaar is als de tijden voor betaald parkeren op het Chasséveld en het parkeerterrein Beijerd-Vlaszak worden opgerekt tot en met de avonduren. Er is besloten om dit met ingang van 1 januari 2006 te doen.

Stadsvisie
De gemeente Breda wil de nieuwe parkeergarage om een aantal redenen in beheer krijgen. Zo zal met de realisatie van de garage het aandeel parkeerblik op straat dalen. Dit is een centraal thema in de Stadsvisie. Verder neemt de behoefte aan parkeercapaciteit door de toenemende mobiliteit en door het steeds intensievere ruimtegebruik toe. Voor de bereikbaarheid van de binnenstad is een goede kwaliteit van de parkeervoorzieningen van belang. De start van de bouw van de parkeergarage is voorzien voor het najaar van 2005. De oplevering is dan eind 2007. Na de oplevering volgt dan nog de technische inrichting van de parkeergarage (installatie van parkeer-, audio- en videoapparatuur)

Breda, 3 juni 2005