Gemeente Breda

Mezz krijgt lening en voorschot

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om Mezz een voorschot op de subsidie van 2006 van 50.000,- te verstrekken en vraagt de gemeenteraad volgende week een lening te verstrekken van 50.000,-.

Deze maatregelen zijn nodig om het voortbestaan van het poppodium te waarborgen. Het college vindt de continuering van het poppodium van belang voor de stad omdat het een onderscheidend onderdeel is van het culturele aanbod in Breda. Mezz heeft de afgelopen jaren met haar programmering een heel eigenplaats verworven tussen de Nederlandse poppodia.

Ook bekijkt het college of de openingstijd van Mezz tot 04.00 uur kan worden verruimd zodat Mezz meer eigen inkomsten uit het horecadeel kan genereren. Een verhoging van de structurele exploitatiesubsidie kan pas in het voorjaar van 2006 aan de orde komen tijdens de programmaonderhandelingen.

In de begroting van Mezz voor de periode 2005-2008 geeft het poppodium aan de komende jaren in financiële moeilijkheden te komen. Mezz heeft het college gevraagd de openingstijd te verruimen en geeft aan een extra subsidie van 50.000,- nodig te hebben om het hoofd financieel boven water te kunnen houden.

Tijdens een gesprek dat vorige week heeft plaatsgevonden tussen de heer Adank, wethouder cultuur, en het bestuur van Mezz, is het voortbestaan van het poppodium besproken. Het bestuur gaf hierin aan zonder extra subsidie of nachtvergunning niet meer te kunnen programmeren na de zomer. Ook de uitbetaling van salarissen zou in het geding komen, met uiteindelijk de dreiging van faillissement en het aftreden van het bestuur. Vervolgens zijn de mogelijkheden van een voorschot op de subsidie 2006 en een lening besproken.

Mezz is niet het enige poppodium dat met financiële problemen kampt, ook het Tilburgse college heeft extra middelen ingezet om 013 van de ondergang te behoeden. Uit een vergelijkend onderzoek met andere poppodia is bovendien gebleken dat Mezz een relatief lage exploitatiesubsidie krijgt. De commissie ECG heeft in februari reeds aangegeven Mezz structureel beter te willen wegzetten in de volgende programperiode. In de programonderhandelingen van 2006, waarin de subsidies van het gehele culturele veld worden gewaardeerd, wordt de structurele subsidie van Mezz dan ook heroverwogen.

Breda, 3 juni 2005