FNV

Bonden in de clinch met Philips Imaging

De vakbonden hebben deze week bij het CWI bezwaar aangetekend tegen de ontslagaanvraag voor het voltallige personeel van Philips Imaging in Eindhoven.
Ook de ondernemingsraad van het bedrijfsonderdeel van Philips heeft ruzie met het management. De raad verwijt de directie mismanagement en is naar de Ondernemingskamer in Amsterdam gestapt. Over twee weken vindt de eerste zitting plaats.

Vakbondsbestuurder Joke Hubert: "Philips Imaging heeft in de ontslagaanvraag bij het CWI gesteld dat de or heeft ingestemd met de voorgenomen sluiting. Dat is gewoon een keiharde leugen, want het advies van de or was negatief."

Hubert licht toe: "Het conflict spitst zich toe op twee elementen. Door mismanagement is een sluiting nu onafwendbaar geworden. Desondanks had de or een positief advies kunnen geven als het mismanagement zich had vertaald in een goed sociaal plan. En dat weigert Philips met ons af te spreken."

Er werkten 57 mensen bij het bedrijf dat onderdelen voor camera's in mobiele telefoons ontwikkelt. Van hen zijn nu nog achttien mensen over. De rest is vertrokken in verband met de aangekondigde sluiting van het bedrijf.

Volgens Arthur Bot van de CNV Bedrijvenbond, met wie FNV Bondgenoten nauw samenwerkt, worden de mensen onder druk gezet om te vertrekken op basis van een sociaal plan dat sinds vorig jaar mei is verlopen. Philips beweert dat het sociaal plan juist voorziet in herplaatsing binnen of buiten het bedrijf.

De bonden willen graag één nieuw sociaal plan afspreken voor alle onderdelen van Philips. Over de inhoud daarvan kunnen ze het echter niet eens worden met het bedrijf. Hubert: "Daardoor is de speelruimte op lokaal niveau minimaal. Er vallen dan ook meer conflicten te verwachten."