Vereniging Nederlandse Gemeenten

IN VNG MAGZINE: LANDELIJK NUMMER VOOR HELE OVERHEID

Alle overheidsdiensten zijn straks met één telefoonnummer bereikbaar. Althans, als het aan de commissie Jorritsma ligt, die volgende week haar visie op gemeentelijke dientsverlening presenteert. Gemeenten zouden volgens die visie de rol van frontoffice voor de hele overheid op zich moeten nemen. Dit meldt VNG Magazine deze week.

De commissie Jorritsma, samengesteld uit bestuurders en topambtenaren van gemeenten, heeft zich laten inspireren door het model van de staat New York. Alle vijftien miljoen inwoners kunnen daar met al hun vragen over de overheid terecht op één centraal telefoonnummer. Dit is volgens de commissie voor de hele Nederlandse overheid een haalbaar concept. Voorwaarde is dat processen zoveel mogelijk worden gestandaardiseerd.

De commissie vindt dat de VNG het voortouw moet nemen voor een intentieverklaring met andere overheden. Hierin moet komen te staan dat gemeenten de poort tot de publieke dienstverlening worden.

De commissie stelt een stappenplan voor om binnen tien jaar tot een landelijk dekkend model te komen. Nog dit jaar zou een voorhoede van kleine en grote gemeenten van start moeten gaan met een klantencontactcentrum, waarbij alle burgers van één gemeente via een centraal telefoonnummer terecht kunnen voor alle producten en diensten. Andere gemeenten kunnen dan snel volgen. Voor de invoering van één telefoonnummer per gemeente is het nodig alle producten en diensten te bundelen: eerst van de gemeente zelf en daarna van andere gemeenten en overheidsdiensten. Het gaat uiteindelijk om een overheidsbrede toegang waarlangs burgers, bedrijven en instellingen de overheid via verschillende kanalen kunnen bereiken. Hierbij gaat het zowel om het leveren van diensten, het beantwoorden van vragen als om het doorverwijzen naar andere instanties. Als alle gemeenten zover zijn, is invoering van een landelijk toegangsnummer mogelijk.

Zelfbediening
Gemeenten moeten hun diensten inrichten vanuit de logica van hun klanten door bijvoorbeeld te werken met trefwoorden als huwelijk, startende ondernemer of verbouw huis. Hierbij moet de burger zoveel mogelijk zelf aan het stuur kunnen zitten door zelfbediening op internet. De invoering van het burgerservicenummer maakt het mogelijk dat iedereen eenmalig zijn persoonlijke gegevens aanlevert, zodat hierom niet steeds gevraagd hoeft te worden.

De commissie vindt dat gemeenten zichzelf kwaliteitsnormen voor de dienstverlening moeten opleggen, bijvoorbeeld voor wachttijden en reactietermijnen. Voor iedereen moet helder zijn welke servicenormen de gemeente hanteert. Een onafhankelijke instantie kan keurmerken afgeven aan gemeenten die aan de eisen voldoen. De commissie stelt voor dat de VNG een model-kwaliteitshandvest voor haar leden maakt. Verder pleit ze voor een kwaliteitskeurmerk voor nieuwe en bestaande benchmarks, waarmee gemeenten zich onderling kunnen vergelijken.


* Zie ook het interview met Annemarie Jorritsma