Vragen van het lid Crone (PvdA) aan de minister van Economische Zaken over grote prijsstijgingen op de Texaanse energiemarkt na liberalisering

* Bent u op de hoogte van berichtgeving over grote prijsstijgingen op de energiemarkt van Texas als gevolg van het dereguleringsbeleid?

* Waarom is in Texas de stroomprijs voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf tussen januari 2002 en oktober 2004 met 43% gestegen?

* Is het juist dat de stijgende brandstofkosten op een excessieve wijze zijn doorberekend aan de consument, zonder dat de toezichthouder daar goed op kon ingrijpen, een beroep op de rechter geen uitkomst bood en de marktmacht van de aanbieders kennelijk te groot is om daadwerkelijke concurrentie op gang te brengen?

* Deelt u de mening dat het op gang komen van daadwerkelijke concurrentie in een oligopolistische markt in het geheel niet vanzelfsprekend is? Hoe vertaalt u dit gegeven naar de Nederlandse markt waar de prijzen sinds de liberalisering op 1 juli 2004 niet gedaald, maar juist gestegen zijn? Wanneer zal het lopende NMa-onderzoek naar kartelvorming in de energiesector worden afgerond?

* Wat zijn in het kort de conclusies van het onderzoek van professor Zarnikau en kunt u dit onderzoek aan de Kamer doen toekomen? Wordt bij het EU-onderzoek naar splitsing ook naar de Amerikaanse ervaringen gekeken? Kunt u dit bevorderen?

* Is het juist dat de ervaringen in de VS leren dat bijna 100 jaar ervaring met strenge toezichtwetgeving en het opzetten van forse toezichthoudende apparaten met duizenden ambtenaren, niet heeft kunnen voorkomen dat sprake was van aanhoudende concurrentieverstoring, onderinvestering, prijsopdrijving en klantverwaarlozing?

* En is het daarom juist dat, ondanks alle wetgeving en toezicht, de afgelopen tientallen jaren in de VS diverse regionale overheden 80% van de waterbedrijven en 33% energiebedrijven hebben gedeprivatiseerd?

* Kunt u verklaren waarom een deel van de elektriciteitsbedrijven niet onder de deregulering viel en waarom daar de prijsstijging slechts 17% is en bij coöperatieve bedrijven slechts 9%?

* Is in Nederland een dergelijke segmentering van de energiemarkt denkbaar, waarbij een deel van de particulieren en bedrijven op basis van vrijwilligheid onder een gereguleerde markt valt en een deel onder een geliberaliseerde markt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe zou een dergelijke segmentering in zijn werk kunnen gaan?

* Is het in Nederland denkbaar dat inkoopcombinaties en consumentencoöperaties, bijvoorbeeld onder regie van gemeenten, ontstaan om tegen gunstigere tarieven stroom en gas te leveren, die zij op een liquide groothandelsmarkt inkopen? Hoe kunt u dergelijke initiatieven ondersteunen?

Telegraaf, Deregulering zorgt niet voor goedkopere stroom in Texas , 1 juni 2005

Energeia Energienieuws, Europese Commissie gaat kijken naar wenselijkheid eigendomssplitsing in Europa , 26 mei 2005