Gemeente Rotterdam

Onderzoek naar bewonersinspraak

De gemeenteraad heeft gedebatteerd over de mogelijkheden om de lokale democratie in Rotterdam te versterken en de betrokkenheid van burgers bij de eigen buurt groter te maken. Het college werd met een motie (Leefbaar Rotterdam) verzocht om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor meer directe inspraak in beslissingen over de eigen buurt en wijk. De resultaten moeten vóór 1 december 2005 aan de gemeenteraad worden gepresenteerd.

Geen autovrije zondag

De gemeenteraad heeft een tweeminutendebat gehouden over de mogelijkheden voor een autovrije zondag. Het debat was op initiatief van de heer T.S.J. Cornelissen van de SP.

Jaarlijks doen verschillende Europese gemeenten mee met de Week van de Vooruitgang, door een autovrije zondag te organiseren. Dit jaar valt de autovrije zondag op 18 september.

De SP-fractie riep het college met een motie op (SP, PvdA, GroenLinks, Stadspartij) om op 18 september een deel van het centrum van Rotterdam autovrij te maken.

Volgens wethouder Hulman (o.m. Verkeer) worden er voldoende maatregelen genomen in het belang van de luchtkwaliteit. Concrete projecten zijn gericht op minder bezoekverkeer en minder uitstoot van koolmonoxide, door een betere doorstroming, meer Park en Ride voorzieningen en bevordering van het gebruik van openbaar vervoer. De luchtkwaliteit is in de afgelopen dertig jaar verbeterd. De motie werd verworpen, ondanks steun van de SP, PvdA, GroenLinks, D66, Stadspartij, SP, ChristenUnie-SGP en fractie-Bourzik.

Onderzoek naar bewonersinspraak

De gemeenteraad heeft gedebatteerd over de mogelijkheden om de lokale democratie in Rotterdam te versterken en de betrokkenheid van burgers bij de eigen buurt groter te maken. Het tweeminutendebat werd aangevraagd door de raadsleden B. Madlener en W.R. de Waal van Leefbaar Rotterdam. In zijn betoog wees de heer Madlener op de rol van de gemeenteraad als volksvertegenwoordiger. De raad heeft de taak om standpunten en wensen van burgers te vertolken. Volgens hem moet meer geïnvesteerd worden in nieuwe vormen van directe bewonersparticipatie. Een buurtreferendum kan directe bewonersinspraak mogelijk maken.

Het college werd met een motie (Leefbaar Rotterdam) verzocht om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor meer directe inspraak in beslissingen over de eigen buurt en wijk. De resultaten moeten vóór 1 december 2005 aan de gemeenteraad worden gepresenteerd.

In de raad was kritiek op het voorstel van Leefbaar Rotterdam om onderzoek te doen naar inspraakmogelijkheden. Een aantal fracties wees op de eigen verantwoordelijkheid van raadsleden, om met burgers in gesprek te komen en naar de wensen te vragen. Ook werd gewezen op bestaande instrumenten om burgers te bereiken. Vrijwel alle fracties stelden vast dat de kloof tussen burgers en politiek kleiner moet worden. Ook burgermeester Opstelten gaf aan dat burgers directere invloed moeten krijgen. De motie kreeg voldoende steun en werd aangenomen. Tegen stemden de ChristenUnie-SGP, fractie-Smit en fractie-Bourzik.

Tweeminutendebat festival vrij van politieke propaganda

De gemeenteraad heeft op verzoek van de heer J.C. Siemons (Leefbaar Rotterdam) een tweeminutendebat gehouden. Aanleiding voor het debat was het optreden van de burgemeester en de minister van Ontwikkelingssamenwerking tijdens het Dunya festival. Het raadslid had kritiek op het feit dat beide bestuurders tijdens een groot publieksevenement - hun voorkeur uitspraken vóór een Europese Grondwet. Volgens het raadslid mag een dergelijk festival geen politieke kleur krijgen en hoort een burgemeester boven de politieke partijen te staan. Een motie om regels op te stellen werd in het raadsdebat ingetrokken. Een aantal fracties vond dat een burgemeester terughoudender moet zijn in politieke uitspraken. Bovendien werd vastgesteld dat de gemeenteraad instellingen niet kan opdragen wat ze wel en niet mogen doen. Op grote publieksevenementen kan niet worden voorkomen dat partijen politieke acties ondernemen.

Met zijn optreden wilde burgemeester Opstelten het publiek oproepen om te gaan stemmen tijdens het referendum. Hij schetste de lijn van zijn communicatie en gaf aan dat deze consistent is toegepast. Er is geen sprake van geweest van een oproep om de mening van de burgemeester te volgen. Verder is het aan de organisatie van het evenement om te beoordelen of er ruimte wordt geboden aan politieke uitspraken.

Onvoldoende steun voor motie ambtenaren binden aan de stad

De gemeenteraad heeft gediscussieerd over de wenselijkheid en mogelijkheden om ambtenaren van de gemeente Rotterdam meer aan de stad te binden. Het tweeminutendebat werd gehouden op verzoek van raadsleden O. Kaya (GroenLinks) en R. Sörensen (Leefbaar Rotterdam). Beide fractievoorzitters constateerden dat 40% van de 300 Rotterdamse topambtenaren buiten de regio Rotterdam woont. Ambtenaren behoren de stad zo goed mogelijk te kennen.

De indieners vroegen om een uitgebreid pakket aan maatregelen om ambtenaren meer aan de stad te binden. Met een motie van GroenLinks werd het college opgedragen om binnen zes maanden met een voorstel te komen, om zoveel mogelijk ambtenaren in Rotterdam te laten vestigen. Wethouder Hulman betoogde dat er geen sprake kan zijn van dwang. Het college kan wel bekijken of er instrumenten en mogelijkheden zijn om het wonen in het Rotterdam te stimuleren. Het college zet de bestaande instrumenten op een rij en zal het overzicht aan de raad aanbieden. De motie werd verworpen en kreeg alleen steun van de PvdA, GroenLinks, fractie-Smit en drie leden van Leefbaar Rotterdam.

Krediet voor parkeergarage in het Museumpark

De gemeenteraad heeft besloten om voor de bouw van een parkeergarage in het museumpark een krediet beschikbaar te stellen van 48.200.000,-. In het raadsdebat werden nog wel vragen gesteld, onder meer over de verplaatsing van Villa Zebra. Kritiek was er op de procedure rond de kredietaanvraag en de informatievoorziening naar de gemeenteraad. Ook stelden fracties vragen over de exploitatie en het beheer van de garage. Wethouder Pastors (o.a. Fysieke Infrastructuur) onderkende dat de procedure niet de schoonheidsprijs verdient. Wel wees hij op het belang van de bouw van de parkeergarage.

De nieuwe parkeergarage moet een belangrijke bijdrage leveren aan het totale parkeeraanbod in de stad. De ondergrondse parkeervoorziening vangt een groot deel van de parkeerbehoefte tijdens evenementen en museabezoeken op. Met de bouw van de garage wordt tevens een ondergrondse waterberging gerealiseerd. Het is de bedoeling dat de wateroverlast in het centrum met 25% wordt gereduceerd. De gemeente Rotterdam wordt eigenaar van de garage, die voorziet in 1150 parkeerplaatsen. Het zal worden beheerd en geëxploiteerd door de dienst Stadstoezicht. Met het Erasmus MC is een overeengekomen dat werknemers en bezoekers van het EMC gedurende vijf werkdagen beschikken over parkeerplaatsen.

En verder heeft de raad..


- Het bestemmingsplan Akkeroord dat aan de zuidoostkant van de wijk Groot-IJsselmonde ligt vastgesteld;


- Motie-Vlaardingerbroek/Sörensen om een oplossing te vinden voor de huisvesting van Victory Outreach (VOR afgedaan. De gemeente legde verschillende panden voor aan VOR. Om diverse redenen bleken deze niet geschikt. VOR heeft via een zoekactie op de particuliere markt zelf een kerkgebouw gevonden. Voor de maatschappelijke activiteiten is VOR nog op zoek naar een passende locatie.


- Moties-Duys over het nieuwe hondenpoepbeleid en een tweede hondenbrigade afgedaan. In maart 2004 is het nieuwe Rotterdamse hondenbeleid, met daarin o.a. een opruimplicht van hondenpoep, vastgesteld. Deelgemeenten hebben toegezegd het beleid in 2005 in te voeren. Vanaf maart 2005 is er een tweede hondenbrigadeteam, bestaande uit vijf medewerkers.

Bron: Griffie, 03-06-2005

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Griffie_2050902.Nieuwsbericht_2050906.Raadsberichten_202949 2.Raadsberichten 2005_2051817.Raadsbericht 2 juni _2067635]