Gerechtelijke organisatie

Gebruikers zeer positief over Rechtspraak.nl

Gebruikers van Rechtspraak.nl, de officiële site van de Rechtspraak en de Hoge Raad der Nederlanden, oordelen zeer positief over de site. Maar liefst 92% heeft een gunstig oordeel. Dat betekent een stijging ten opzichte van 2002, toen 88% al positief oordeelde. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder ruim 1600 gebruikers van Rechtspraak.nl, uitgevoerd door het bureau NetPanel in opdracht van de redactie van de site.

Rechtspraak.nl is in de lucht sinds december 1999. In oktober 2004 is een geheel vernieuwde site gelanceerd, met gebruikmaking van de nieuwe huisstijl en nieuwe content. Voorheen richtte Rechtspraak.nl zich voornamelijk op professionals (advocaten, rechters, juristen, enz.). De huidige site probeert ook in de informatiebehoefte van algemene en rechtzoekende privé-gebruikers en de pers te voorzien.

Driekwart van de bezoekers raadpleegt Rechtspraak.nl vanuit een zakelijke achtergrond, luidt één van de conclusies van de onderzoekers. In 2002 was dit 69%. Deze professionals zijn vooral werkzaam bij de overheid, op advocatenkantoren en in het bedrijfsleven. De groep privé-bezoekers bestaat uit algemene belangstellenden (8%), rechtzoekende belangstellenden (7%) en studenten (11%). De privé-bezoekers vooral zijn werkzaam op bestuurlijk-juridisch vlak, in management- en directiefuncties of in de administratieve sector.

De meerderheid van de respondenten (45%) bezoekt Rechtspraak.nl één tot drie keer per week; een kwart bezoekt de site zelfs vaker dan drie keer per week. Professionals bezoeken de site vaker dan leken. Het aantal bezoekers is sterk gestegen en neemt nog steeds toe: in april 2002 bezochten 126.00 mensen de site, in april 2005 waren dat er 368.000. Het vinden van uitspraken is voor 69% van alle gebruikers het belangrijkste doel van een bezoek aan Rechtspraak.nl. Daarnaast wordt vaak gezocht naar namen en nevenfuncties.

Over het algemeen wordt het informatieaanbod zeer positief gewaardeerd. Ten opzichte van 2002, toen de waardering ook al groot was, is de gemiddelde score zelfs nog toegenomen. Kritische kanttekeningen betreffen het aanbod van uitspraken. Het is onduidelijk op basis van welke criteria uitspraken worden gepubliceerd. Bovendien varieert het aanbod per gerecht. Ook de snelheid waarmee ze op Rechtspraak.nl terechtgekomen lijkt afhankelijk van willekeurige factoren.

De bezoekers zijn tevreden over het gebruiksgemak. Het feit dat men via verschillende ingangen bij de gewenste informatie kan komen, draagt sterk bij aan de gebruiksvriendelijkheid. De zoekmogelijkheden worden goed gewaardeerd, maar zouden wel geoptimaliseerd kunnen worden.

U kunt het voleldige Gebruikersonderzoekrapport 2005 en/of de samenvatting met conclusies en aanbevelingen lezen of downloaden door op de link te klikken.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl
Datum actualiteit: 3 juni 2005 Naar boven