Erasmus Universiteit Rotterdam

Gemeente bestrijdt illegale kamerverhuur aan studenten

'Huur veilig!', luidt het motto van de campagne die de gemeente de komende maanden voert tegen illegale kamerverhuur. De (potentiële) huurder moet zich bewust zijn van de gevaren en de grote nadelige gevolgen van illegale kamerverhuur.

Veilige stad

De gemeente werkt hard om van Rotterdam een veilige en aantrekkelijke woonstad te maken. Aan de onderkant van de woningmarkt spelen verschillende problemen die moeten worden aangepakt om deze doelstelling te halen. Een groot probleem voor de leefbaarheid van de stad is de illegale verhuur van kamers.

Voorlichtingscampagne tegen illegale kamerverhuur

De voorlichtingscampagne âhuur veilig!â is specifiek gericht op studenten die een kamer (gaan) huren op de particuliere markt. Met posters, boomerangkaarten, advertenties in studentenmagazines en via internet worden studenten gewezen op de gevaren van het huren van een illegale kamer.

'Je komt op straat te staan!'

Bij het constateren van illegale kamerverhuur wordt de verhuurder gedwongen de verhuur te staken. Het gevolg hiervan kan zijn dat de huurders door sluiting van het pand onmiddellijk op straat komen te staan.

Niet ingeschreven in het bevolkingsregister

Bij inschrijving in het bevolkingsregister wordt ook gecontroleerd of het om legale of illegale kamerverhuur gaat. In het laatste geval wordt de huurder niet ingeschreven. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor bijvoorbeeld een uitwonende studiebeurs of een uitkering. Als je niet ingeschreven staat of wordt bij een gemeente kun je hier namelijk geen aanspraak op maken!

Vergunning

Er is sprake van illegale kamerverhuur wanneer kamers zonder vergunning worden verhuurd in een pand dat in bezit is van een particuliere huisbaas. Een particuliere huisbaas heeft een vergunning voor kamerverhuur nodig wanneer er op één adres twee of meer huurders staan ingeschreven die geen familie van elkaar zijn.Â

Regelgeving

Een âillegale kamerâ is een kamer die niet voldoet aan de wettelijke eisen. Vaak is er sprake van brandgevaarlijke situaties, mede door het ontbreken van goede vluchtroutes en dergelijke. De regelgeving omtrent kamerverhuur is recent verder aangescherpt. Vooral de brandveiligheidsaspecten van de vernieuwde regelgeving zijn erg kostbaar. Dit kan verregaande consequenties hebben, ook voor studentenhuizen.

Woongroepen

Er bestaat voor studenten wel een legale manier om toch samen te wonen, namelijk door het oprichten van een woongroep. Een woongroep hoeft namelijk niet aan deze regelgeving te voldoen. Wel gelden er andere eisen waaraan moet worden voldaan, voordat een groep studenten als woongroep kan worden aangemerkt. Een daarvan is dat er (vanwege de brandveiligheid) geen sloten op deuren mogen zitten.

Meer informatie


* Studenten kunnen via het centrale gemeentelijke telefoonnummer 0800â1545 navragen of de beoogde kamer door een bonafide verhuurder wordt aangeboden.


* Voor meer informatie over woongroepen, kunnen studenten hiervoor terecht bij de Woongroepenwinkel, Westewagenstraat 60 te Rotterdam, tel (010) 467 4495, via e-mail info@woongroepenwinkel.nl of via internet www.woongroepenwinkel.nl.


* Op www.wonen.rotterdam.nl staat belangrijke informatie met betrekking tot kamerverhuur en regelgeving.


* Daarnaast kunnen zij voor meer informatie terecht bij het City Informatie Centrum aan de Coolsingel 197 (website: www.cic.rotterdam.nl, e-mail: cic@dsv.rotterdam.nl)

gewijzigd op 03 jun 2005 11:07