Universiteit van Tilburg

Tienduizenden fotos van Brabantse monumenten op internet

www.fotobank-nb.nl groeit naar 100.000 fotos

Altijd al op zoek geweest naar fotos van de kerk waar u gedoopt bent? Een goede kans dat u ze vindt temidden van de tienduizenden fotos die de Brabant-Collectie onlangs heeft toegevoegd aan de digitale Fotobank Noord-Brabant: www.fotobank-nb.nl. U kunt er naar hartelust zoeken en vooral ook ... kijken.

Tussen 1979 en 2001 hebben medewerkers van de Provincie Noord-Brabant in het kader van het Monumenten Inventarisatie Project ongeveer 80.000 fotos gemaakt. De MIP-collectie zoals deze verzameling ondertussen is gaan heten, bevat fotos van allerlei monumentale panden in Noord-Brabant gebouwd vóór 1945, zoals kastelen, kerken, fabrieksgebouwen en woonhuizen, maar ook van landschappen, stadsgezichten, dorpspompen, gemalen, bomen en tuinen. Een deel van de gebouwen is ondertussen gesloopt en de meeste locaties zijn sinds het moment van opname in meer of mindere mate veranderd.

Historisch fotoalbum
De Brabant-Collectie van de Universiteit van Tilburg heeft de MIP-collectie toegevoegd aan de Fotobank Noord-Brabant die zij beheert. Ze hoopt dat deze uitbreiding ook andere beheerders van historische fotocollecties (heemkundekringen, archieven, musea e.d.), die zich nog niet hebben aangesloten, zal stimuleren het voorbeeld van de provincie te volgen. Op die manier zal de Fotobank Noord-Brabant de komende jaren uitgroeien tot een groot digitaal fotoalbum van het Brabants verleden, waarin het publiek naar believen kan bladeren en telkens nieuwe dingen kan ontdekken.

Noot voor de pers
De Fotobank Noord-Brabant is elektronisch toegankelijk via www.fotobank-nb.nl. Voor meer informatie over de Brabant-Collectie en de Fotobank Noord-Brabant kunt u contact opnemen met Jaap Maessen, bibliothecaris Brabant-Collectie, tel: 013 4662921, e-mail: maessen@uvt.nl. Voor meer informatie over de MIP-collectie kunt u contact opnemen met Thor Smits, coördinator planbegeleiding cultuurhistorie Provincie Noord-Brabant, tel: 073 680 8848, e-mail: tsmits@brabant.nl.