Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-433       |
|                                            |Arnhem|2 juni 2005    |
|                                            |,     |               |
Provincie gelderland steunt musea
E 53.527 voor Gelderse musea

De provincie Gelderland wil met de Subsidieregeling voor musea de kwaliteit van de museale activiteiten verbeteren. In de eerste verdeelronde van 2005 geeft zij E 53.527,-- aan 9 Gelderse musea.

Subsidieregeling en -voorwaarden
Musea, die opgenomen zijn in het Nederlands Museumregister, kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten die vernieuwend zijn voor het Gelderse museale veld òf totstandkomen door bijzondere samenwerking òf bijzonder zijn voor het museum in kwestie. De activiteiten moeten in Gelderland plaatsvinden en aansluiten op de missie en de doelstelling van het museum. Musea, die voorlopig geregistreerd zijn, kunnen subsidie aanvragen voor materiële investeringen die nodig zijn om definitief te worden opgenomen in het Nederlands Museumregister.

Over de gehonoreerde subsidieverzoeken:

Vijf geregistreerde musea kregen subsidie voor de volgende activiteiten:

Nederlands Tegelmuseum, Otterlo: (E 7.500) Het museum heeft subsidie gekregen voor het transport van een tegeltableau van de kunstenaar Ootje Oxenaar naar Otterlo. Het tegeltableau was bevestigd aan het voormalig belastingkantoor in Zeist, dat inmiddels is gesloopt. Het kunstwerk kon van de sloop worden gered en is inmiddels naar het museum in Otterlo overgebracht.

Stichting Natuurmuseum Nijmegen en omstreken: (E 10.000) De subsidie is bestemd voor de tentoonstelling "Mummies" die van 27 maart tot en met 31 oktober 2005 te zien is. De tentoonstelling richt zich op een bijzondere groep objecten in natuurhistorische collecties, namelijk spontaan gemummificeerde dieren. In de educatieve begeleiding wordt extra aandacht besteed aan groep 4 t/m 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Stichting Huis Bergh, 's-Heerenberg: (E 5.000) De tentoonstelling "Portretten te pronk in Huis Bergh" is van mei tot november 2005 te zien in 's-Heerenberg. De 15e en 16e eeuwse portretten geven een overzicht over het ontstaan van het portret. Als tegenhanger van deze expositie wordt er een tentoonstelling georganiseerd met voorbeelden van de beste portretfotografie in Nederlands bezit. Voor kinderen van 7 tot 13 jaar wordt een workshop met de titel "Een mooi portret" georganiseerd.

Bijbels Openluchtmuseum, Heilige Landstichting (Karavaanavonturen): (E 3.250)
De subsidie is bestemd voor het project "Karavaanavonturen" (30 april tot 8 mei en 14 tot 16 mei 2005). Het project is gericht op gezinnen met kinderen van 8 tot 14 jaar in de regio Zuid Gelderland. Doel is kinderen te laten ervaren hoe andere culturen vroeger leefden, reisden en verhandelden. Bij de entree van het museum kunnen kinderen een zogenaamde 'karavaantas' kopen. In de tas zit geld om te handelen, diverse producten die verhandeld kunnen worden en een landkaart. Als de kinderen de handelsreis hebben voltooid, ontvangen zij een handelsdiploma.

Bijbels Openluchtmuseum, Heilige Landstichting (Romeinse Arena): (E 4.500)
De stichting besteedt de subsidie aan het project "Romeinse Arena". Dit project sluit aan op het jubileumjaar van de stad Nijmegen (Nijmegen 2000 jaar stad). Voor kinderen vanaf 6 jaar zijn er fysieke opdrachten, denkvragen en creatieve opdrachten om te doen.

Stedelijk Museum Zutphen: (E 10.800)
Onder de naam "Het Museum binnenstebuiten" wordt de volledige Historische Collectie Zutphen met meer dan 30.000 objecten aan een breed publiek tentoongesteld. De tentoonstelling is te zien van mei tot november 2005. De subsidie draagt bij aan de projectonderdelen "Introductiefilm Museum Achter de Schermen" en "Folders".

De volgende vier voorlopig geregistreerde musea kregen subsidie voor materiële investeringen die leiden tot definitieve opname in het Nederlands Museumregister:

Stichting Museum Verbindingsdienst, Ede:(E 4.367) De subsidie is bestemd voor de aanschaf van be- en ontvochtigers.

Stichting Historische Tuin Lent e.o., Lent:(E 3.736) De subsidie is bestemd voor de aanschaf van computerapparatuur ten behoeve van de registratie van de collectie, klimaatmeet-apparatuur, UV-werend materiaal en verlichting.

Ateliermuseum Jac Maris, Malden:(E 419)
De subsidie is bestemd voor de aanschaf van een datalogger voor meting van de temperatuur en vochtigheid.

Historisch Museum De Scheper, Eibergen:(E 3.955) De subsidie is bestemd voor de aanschaf van computerapparatuur ten behoeve van de registratie van de collectie.



Provincie Gelderland