Nederlandse Vereniging van journalisten

Principeakkoord ANP-cao 2005
Structurele loonsverhoging 1,25 %
(2 juni 2005)

Beste collega's,

Deze week hebben ANP en NVJ een principeakkoord bereikt voor een cao voor 2005.

Het akkoord behelst een structurele loonsverhoging van 1,25%, afspraken over loopbaanbeleid, loondoorbetaling tweede ziektejaar en toepasselijkheid van de ANP-cao op dochterondernemingen.

Over een aan de nieuwe wetgeving aangepaste prepensioenregeling, een winstdelingsregeling en aanpassingen in het loongebouw zal dit jaar verder gepraat worden. Deze gesprekken zullen voor het einde van het jaar moeten resulteren in cao-voorstellen voor 2006.

In de prepensioenregeling verandert dit jaar nog niets, maar zeker vanaf 2006 zal de vorm en inhoud van deze regeling gaan veranderen. Met name zullen de medewerkers jonger dan 55 jaar rekening moeten gaan houden met een geleidelijk naar 62 jaar opschuivende prepensioenleeftijd.
Voorzover dit resulteert in een lagere premie, kan dit geïnvesteerd worden in een gezondere positie van het fonds en gebruikt worden voor individueel besteedbare levensloopdoeleinden.
Hierover zijn nu nog gesprekken gaande binnen het bestuur van het pensioenfonds PNO, (waarin de NVJ ook vertegenwoordigd is) zodat het onmogelijk is om hierover al definitieve afspraken te maken in de ANP-cao.
Uiteraard zullen wij eventuele voorstellen voor een nieuwe prepensioenregeling uitgebreid met u bespreken.

Het voor 2005 bereikte akkoord is sober van karakter. Wij kunnen het verdedigen omdat de loonsverhoging in ieder geval marktconform is en er ruimte is geschapen voor een studieverlofregeling, die tenminste 2 tot 3 doorbetaalde studiedagen per jaar mogelijk maakt.

Door middel van de u toegestuurde antwoordstrook kunt u voor vrijdag
10 juni a.s. aangeven of u instemt met het cao-akkoord voor 2005. Mocht u de strook niet ontvangen hebben, kunt u ook volstaan met een mailtje naar: anp@nvj.nl

Als wij voor genoemde datum geen reactie van u hebben ontvangen, gaan we ervan uit dat u instemt met het bereikte principeakkoord.