Gemeente Heemskerk


Brugwoningen: overbrugging bij acute woonproblemen

HEEMSKERK De gemeente Heemskerk en WOONopMAAT hebben het initiatief genomen voor de realisatie van zogeheten brugwoningen. Dat zijn woningen voor mensen die acuut behoefte hebben aan woonruimte, bijvoorbeeld als gevolg van scheiding of faillissement. Het is de bedoeling in 2006 te starten met de bouw van een woongebouw met een aantal van deze brugwoningen.

In de praktijk van de woningcorporatie en de gemeente blijkt er een gat te bestaan in het aanbod op de woningmarkt. Mensen die als gevolg van een scheiding, faillissement of omdat zij (tijdelijk) komen werken in de noordelijke IJmond direct een woning nodig hebben, kunnen niet op de reguliere woningmarkt terecht. Een woning bemachtigen via het optiesysteem staat weliswaar voor een grote groep woningzoekenden open, maar de wachttijden zijn lang. Een woning bemachtigen via het direct te huursysteem van WOONopMAAT kan ook, maar per woning reageren momenteel gemiddeld 120 mensen zodat de kans om onmiddellijk een woning te verwerven via dit systeem niet gegarandeerd is. WOONopMAAT en de gemeente Heemskerk komen nu dus met een alternatief: de brugwoning.

De brugwoning zorgt voor een overbrugging tussen de oude en de nieuwe woning. De brugwoningen worden volledig gestoffeerd en gemeubileerd verhuurd voor een maximumperiode van drie maanden. Alleen in uitzonderingsgevallen kan deze periode met nog eens ten hoogste drie maanden verlengd worden. In de drie maanden dat iemand een brugwoning bewoont, kan hij of zij op zoek naar een definitieve woning, of andere tijdelijke huisvesting bij vrienden of familie. Het brugwoningcontract wordt nooit omgezet in een definitief huurcontract, zodat mensen niet via deze weg de wachttijden in het optiesysteem kunnen omzeilen.

Juridische aspecten
In de komende maanden gaan WOONopMAAT en de gemeente Heemskerk het concept van de brugwoning verder uitwerken en de locatie ervan bepalen. Vooral de juridische aspecten van het concept zullen gedetailleerd worden bekeken. De corporatie en de gemeente willen voorkomen dat mensen in juridische procedures definitieve huisvesting gaan afdwingen op basis van het tijdelijke contract. Ook wordt onderzoek gedaan naar het aantal brugwoningen dat nodig is binnen de regio. Wel is duidelijk dat voor de brugwoningen een nieuw woongebouw zal worden gebouwd, omdat deze vorm van tijdelijke verhuur bijzondere eisen stelt aan het gebouw. In 2006 zal met de bouw van de woningen worden begonnen.