Milieukeur

Europees Ecolabelcriteria voor smeermiddelen beschikbaar voor de markt

De Europees Ecolabelcriteria voor smeermiddelen zijn vastgesteld. Het gaat onder andere om hydraulische oliën, vetten, kettingzaagoliën, tweetakoliën, betonlosmiddelen en andere verliessmeermiddelen. Producenten kunnen hun producten voor het keurmerk Europees Ecolabel in Nederland laten certificeren bij SMK (Stichting Milieukeur). De branchevereniging VSN (Vereniging Smeerolieondernemingen Nederland) heeft een samenwerkingsovereenkomst met SMK getekend, waardoor VSN-leden geen aanmeldkosten voor het Europees Ecolabel hoeven te betalen omdat de VSN dit centraal heeft âafgekochtâ.

De Europese smeermiddelensector heeft enige tijd geleden aangegeven dat er behoefte is aan een Europees Ecolabel voor smeermiddelen. Met name bij mobiele systemen waar de smeermiddelen in contact kunnen komen met grond of water is het van belang dat de smeermiddelen voldoen aan milieusparende criteria. Tenminste 50% van de basisolie moet van plantaardige oorsprong zijn en er worden eisen gesteld aan de biologische afbreekbaarheid, bio-accummulatie en aquatische toxiteit. De criteria zijn nu vastgesteld en zijn te vinden op www.europeesecolabel.nl. Op deze website kan het Europees Ecolabel ook worden aangevraagd.

Voorzitter Jos Jong van de branchevereniging VSN ondersteunt de komst van het Europees Ecolabel voor smeermiddelen: âTot nu toe zijn er allemaal verschillende keurmerken voor smeermiddelen zoals de Blaue Engel in Duitsland en de Nordic Swan in Scandinavië. Nederland is een op export gericht land, als je dan als onderneming te maken krijgt met drie of vier verschillende labels, dan is dat een lastige situatie. Bovendien is het kostbaar, want wil je je product afzetten in bijvoorbeeld Scandinavië dan moet je toch zorgen dat je voldoet aan de criteria van de Nordic Swan. En hun beeldmerk moet op je verpakking komen. Dat brengt ook een praktisch probleem met zich mee, omdat er op verpakkingen maar beperkte ruimte is voor informatie. Eén Europees label schept duidelijkheid en werkt kostenbesparend. De technische commissie van VSN heeft meegedacht over het ontwikkelen van de criteria. Alle Europese lidstaten hebben ingestemd met de criteria, dus deze zijn nu definitief.â

Waarschijnlijk zal de overheid het gebruik van smeermiddelen met het Europees Ecolabel stimuleren door het belastingtechnisch aantrekkelijk te maken.

Laatst gewijzigd: 03 juni 2005