Ministerie van Defensie


---


---

Opnieuw succes PRT met inzamelen wapens

3-6-2005 11:54:00

De commandant van het Nederlandse Provincial Reconstruction Team (PRT) in Pol-e Khomri, kolonel Tom de Bok, is deze week met de voormalige Afghaanse krijgsheer Amir Ghul overeengekomen dat die zijn opgeslagen wapens en munitie inlevert. Dit vormt de tweede afspraak nadat vorige maand generaal Jalal zijn wapens en munitie overdroeg. Met andere ex krijgsheren en militieleiders vindt overleg plaats om hetzelfde te doen.

Gouverneur Hamdard is verantwoordelijk voor de ontwapening in de provincie Baghlan. Hij heeft voor dat doel speciale vergaderingen belegd, waaraan tevens de commandant van het PRT en een VN delegatie deelnemen. Op aandringen van kolonel De Bok zijn ook de vroegere krijgsheren hiervoor uitgenodigd. Tijdens deze ontmoetingen wordt een plan uitgewerkt dat de inlevering van alle wapens en munitie voor 30 juni omvat. Na deze datum is wapenbezit in Baghlan illegaal en zullen de Afghaanse autoriteiten de overgebleven wapens en munitie onder dwang gaan inzamelen, een belangrijke doorbraak die een eind maakt aan de eerdere vrijblijvendheid van het programma.

Momenteel nadert het verzamelen van de grote voorraad wapens en munitie uit de opslagplaatsen van Jalal zijn voltooiing. Het wapentuig zal worden vernietigd bij de vroegere Russische Karkarkazerne bij Pol-e Khomri, in samenwerking met Halo Trust, een non-gouvernementele organisatie.

Naast deelname aan de vergaderingen is het Nederlandse PRT ook in andere opzichten actief bij de voorbereidingen en uitvoeringen van het ontwapeningsprogramma. Zo verzorgen zijn missieteams voorbereidende taken zoals verkenning en inventarisatie. Daarbij krijgt het PRT steun van het F-16 detachement in Kaboel, dat aanvullende verkenningsvluchten gaat uitvoeren. Tijdens de inzameling zullen het NL PRT en het F-16 detachement de voortgang bewaken.

In aanloop naar de verkiezingen op 18 september a.s. geven de ontwapeningsactiviteiten een belangrijk signaal naar de bevolking dat het beoogde veranderingsproces naar een veiliger en stabiel Afghanistan ook werkelijk begint.