CDA

03-06-05

Pöttering: Neem de zorgen van de burgers serieus, maar ga door met het ratificatieproces

Het Nederlandse neen is na het Franse nee een terugslag voor de Europese Unie, zei Hans-Gert Pöttering, fractievoorzitter van de EVP/ED delegatie in het Europees Parlement, in een eerste reactie op donderdag 2 juni jl.

Maar een neen van twee landen met een totaal inwoneraantal van 75 miljoen burgers, kan niet het einde van het totale ratificatieproces betekenen.
Het neen van Nederland en Frankrijk is natuurlijk erg teleurstellend, zei hij, maar is geen stem van alle 23 andere lidstaten van de Unie. Dus het ratificatieproces moet doorgaan. Hij benadrukte dat 9 landen, met een totaal inwoneraantal van 220 miljoen burgers, het verdrag al hebben goedgekeurd. Daaronder bevindt zich Spanje waar 76 procent van de burgers in een referendum vóór het verdrag heeft gestemd.

Pöttering waarschuwde dat een definitieve verwerping van het verdrag, minder democratie en een verminderd vermogen van de EU om slagvaardig binnen en buiten Europa op te kunnen treden, betekent.

Als in het verdrag overeengekomen, dient de Europese Commissie 2 jaar na ondertekening van het verdrag (dus november 2006) de situatie opnieuw te bekijken. Dat is de laatste datum waarop een besluit moet worden genomen over de volgende stappen in het proces.

Pöttering riep de Europese leiders op om tijdens de Top op 16 en 17 juni, al een duidelijk signaal af te geven. De Europese Unie dient zich te concentreren op haar kerntaken en moet slagvaardig blijven. In antwoord op de vragen en zorgen van de burgers die tegen het verdrag hebben gestemd, zullen zij duidelijk moeten maken dat de problemen op het terrein van immigratie, werkloosheid en veiligheid effectiever kunnen worden aangepakt door de gezamenlijke lidstaten dan door elk van hen afzonderlijk.

Het is ook van belang, zo zei hij, aandacht te geven aan de definitie van de geografische grenzen van de Unie om zo de identiteit van Europa en het saamhorigheidsgevoel van de mensen te bewaren. Wij moeten de zorgen van de mensen in Europa zeer serieus nemen. De uitslagen van de Nederlandse en Franse referenda hebben aangetoond dat de EU op deze vragen tot op heden geen overtuigend antwoord heeft gegeven.