Gemeente Tilburg

3-6-2005
College: regels voor qathandel opnemen in APV
Officieel verzoek plaatsing qat op opiumlijst aan ministers Justitie en VWS

Het college van Tilburg wil de handel in het verdovende middel qat regelen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Voor de handel in qat wil het college aan de raad voorstellen een zogeheten vergunning droge horeca verplicht stellen. Het college gaat dit voornemen met de commissie Modern Bestuur bespreken.

Het idee komt voort uit onderzoek dat gedaan is naar de handel in qat naar aanleiding van de discussie in de raad over de wenselijkheid van een speciale qatruimte ter bestrijding van overlast door qatgebruik. Het aantal Somaliërs in Tilburg is de laatste jaren sterk teruggelopen en de overlast van qat is ook verminderd. Met dit plan zijn eerdere plannen om een speciale vergunning voor één jaar te verstrekken van de baan.

Het college blijft van mening dat qat op de lijst van verboden verdovende middelen hoort en zal daar met een officiële brief op aandringen bij de minister van Justitie. Vanwege de gezondheidsrisico's van het gebruik van qat zal de brief ook aan de minister van Volksgezondheid worden gericht.

De raad bespreekt het collegebesluit in de Commissie Modern Bestuur van 20 juni. Als de commissie het met het college eens is, zal het college een definitief voorstel tot wijziging van de APV aan de raad voorleggen ter besluitvorming.