Gemeente Deventer

Week 22, 3 juni 2005

DEVENTER KRIJGT HOOGSTE CIJFER IN ONDERZOEK MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Deventer heeft de hoogste score, een 6,9, van ondernemers gekregen in de G30 voor het stedelijke ondernemingsklimaat. Dat blijkt uit de eindmeting van de Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2005, die in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken door ECORYS Nederland is uitgevoerd. Het tweejaarlijkse onderzoek is de derde en laatste in de reeks. De meting behoorde tot de afspraken tussen de dertig grote steden van Nederland (G30) en het Rijk, die gemaakt werden in de inmiddels afgesloten tweede periode van het Grotestedenbeleid. Deventer heeft de hoogste score gekregen voor de mate van aandacht voor verbeteren van het ondernemersklimaat, de mogelijkheden om in contact te komen met zowel bestuurders als ambtenaren en de telefonische bereikbaarheid van de juiste personen.

De ondernemers in Deventer zijn gevraagd een rapportcijfer te geven voor het gemeentelijk ondernemersklimaat in het algemeen. Dit rapportcijfer is een overkoepelend oordeel van de ondernemer. Deventer krijgt daarvoor een 6,9. Dit is het hoogste rapportcijfer van de G30. Het landelijke gemiddelde ligt op een 6,5. Ook op een aantal individuele elementen doet de gemeente het volgens de ondernemers goed. De waardering door ondernemers in Deventer is op nagenoeg alle onderdelen toegenomen. Deventer scoort het beste op de fysieke onderdelen en scoort lager op onderdelen waar het de gemeentelijke organisatie betreft. Ondernemers zijn het meest positief over de kwaliteit van de woonomgeving en het meest kritisch over de lokale lasten. Alleen voor dit laatste onderdeel krijgt Deventer een onvoldoende.

Vooral het oordeel van ondernemers over bereikbaarheid per openbaar vervoer en de staat van de openbare ruimte heeft zich positief ontwikkeld. Op een aantal onderdelen is het cijfer gelijk gebleven, te weten de kwaliteit van de recreatieve voorzieningen en publieke diensten, informatie gemeentelijk beleid en regelgeving evenals de beleidsgerelateerde onderdelen promotie-, acquisitie en arbeidsmarktbeleid. Er is slechts één indicator die een daling laat zien. Het gaat dan om de waardering door ondernemers van de bewegwijzering. Inmiddels is op de bedrijventerreinen door de Stichting Bedrijvenparkmanagement een verbetering aangebracht in het bewegwijzeringsysteem.

Ondernemers vinden de bestuurlijke organisatie van het economisch beleid het belangrijkst. In vergelijking met de G30 als geheel, wegen ondernemers in Deventer vooral de elementen woonklimaat en acquisitiebeleid vaker mee. De waardering van ondernemers in de G30 voor het stedelijke ondernemingsklimaat is gemiddeld een 6,5. Een eerder stijgende trend tussen 1999 en 2002 heeft niet doorgezet. Het totale oordeel voor het ondernemingsklimaat ligt in alle steden op of boven een 6,0.

Publicatiedatum: 3-6-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 3 juni 2005