Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen dient protest in bij Sudanese ambassades


03/06/2005 11:15 --

In een brief aan de Sudanese ambassade in Den Haag heeft Artsen zonder Grenzen gisteren geprotesteerd tegen de arrestaties van Paul Foreman en Vincent Hoedt. Alle 18 andere afdelingen van Artsen zonder Grenzen zullen ook protesten indienen bij de Sudanese ambassades in hun landen.

Landencoördinator Paul Foreman en coördinator Darfur Vincent Hoedt worden officieel beschuldigd van misdaden tegen de overheid, het publiceren van valse rapporten, spionage en het ondermijnen van de Sudanese maatschappij. Artsen zonder Grenzen eist dat de beschuldigingen worden ingetrokken en dat Paul en Vincent onmiddellijk weer aan het werk kunnen.

Hoedt werd op dinsdag 31 mei gearresteerd, nadat op maandag 30 mei Foreman al aangehouden was. De arrestaties volgen op de publicatie door Artsen zonder Grenzen van een rapport over seksueel geweld in Darfur, afgelopen maart.

Artsen zonder Grenzen bekijkt met haar advocaten in Khartoem wat de juridische mogelijkheden zijn. De inschatting is wel dat die erg beperkt zullen zijn, omdat de arrestaties vooral een politiek karakter hebben. De hulpverlening van Artsen zonder Grenzen in Darfur en andere delen van Sudan gaat onverminderd door.

Meer informatie:

2 juni: Vincent Hoedt ook officieel in staat van beschuldiging gesteld >>


1 juni: arrestaties Sudan nationaal en internationaal veroordeeld >>


1 juni: ook Vincent Hoedt op borgtocht vrij >>

31 mei: arrestatie coördinator Darfur Vincent Hoedt >>

30 mei: arrestatie landencoördinator Paul Foreman >>

Projecten van Artsen zonder Grenzen in Darfur >>

Rapport Sexueel geweld in Darfur >>

Twee medewerkers Artsen zonder Grenzen vermist in Ituri district, Democratische Republiek Congo (DRC) -- datum: 03/06 Vorige bericht Nieuws home Volgende bericht Vijf vermoorde collegas herdacht -- datum: 03/06

Artsen zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054