Stadsdeel Zeeburg

Persbericht 2-6-'05: Ponton 8e Montessorischool blijft voorlopig

Het dagelijks bestuur wil het ponton bij basisschool de 8e Montessori op dit moment blijven gebruiken als klaslokalen. Dit betekent dat het ponton voorlopig blijft liggen. Hiermee wil het stadsdeel het tekort aan lokalen opvangen.

Tegenover basisschool de 8e Montessori aan de Borneokade 103 ligt het ponton afgemeerd met daarop zes klaslokalen. Dit ponton is nodig omdat er te weinig ruimte is in het hoofdgebouw van de school. Het ponton is er vijf jaar geleden voor tijdelijke duur neergelegd. Het was de bedoeling dat de tijdelijke lokalen zouden verdwijnen na de komst van nieuwe, permanente lokalen in het Oostelijk Havengebied.

Inmiddels zijn de eerste extra lokalen er in het gebouw De Schijf aan de Oostelijke Handelskade. De Schijf wordt gebruikt door 10 groepen van basisschool Piet Hein en 16 groepen van basisschool De Achthoek. Onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het onderwijskundig niet wenselijk is de leerlingen van basisschool de 8e Montessori hier ook in onder te brengen.

Het aantal leerlingen in het Oostelijk Havengebied is echter zo sterk toegenomen, dat er nog meer permanente onderwijsruimte nodig is. Er wordt hard gewerkt om deze te realiseren. Het gaat hierbij om zestien lokalen op de Kop van het Java-eiland en acht lokalen op Sporenburg. De eerste oplevering wordt eind 2008, begin 2009 verwacht. Tot die tijd zou er zonder het gebruik van het ponton een tekort aan lokalen in het Oostelijk Havengebied zijn.

Het dagelijks bestuur neemt haar beslissing om de ponton te laten liggen, in nauw overleg met de school en de omwonenden. Op korte termijn wordt er een convenant opgesteld tussen basisschool de 8e Montessori, de aangrenzende bewoners en het stadsdeel. Hierin worden de afspraken voor een langer gebruik van het ponton opgenomen.