Socialistische Partij

- - - - - - - - - - - - - - - - -

"NEE" telt ook voor provinciaal Europa-beleid

03-06-2005 * Op 1 juni heeft de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen de invoering van de Europese grondwet gestemd. Deze uitslag zal gevolgen hebben voor de manier waarop het met Europa verder moet in en buiten ons land. De politieke partijen hebben dat goed begrepen en een pas op de plaats afgekondigd. Daar zal het niet bij blijven.

De provincie maakt zich ook heel druk om Europa. Er gebeurt van alles, dat gebaseerd is op het landelijke beleid ten aanzien van Europa. Niet alle Statenleden, onder wie de SP, konden en kunnen dat beleid steunen. De opmerkingen en bezwaren van de fractie van de SP werden echter stelselmatig weggewuifd. Maar na het overduidelijke Nee van Nederland kan het provinciale Europabeleid niet zonder gevolgen blijven.

De SP stelt voor ook in Noord-Holland een pas op de plaats te laten maken. Dat betekent dat ten minste de geplande besloten Europadag van 20 juni wordt uitgesteld. Gekeken moet worden of de opzet, workshops voor statenleden in besloten kring, niet moet worden veranderd in een open dialoog met de inwoners over hoe het nu verder moet.

De SP is verder van mening dat de zeer regelmatige bezoeken van Statenleden aan Brussel op kosten van Haarlem voorlopig opgeschort moeten worden. Eerst moet maar eens duidelijk worden of al dat heen- en weer gereis de Noord-Hollandse burger iets oplevert.

De voorstellen van de SP staan in een brief aan de statenleden van 2 juni.